Τελευταία Νέα
Ο καιρός
 

Θρησκευτικός

Σε όλη τη μακραίωνη ιστορία της, η Νίσυρος υπήρξε ένας τόπος με έντονη πνευματικότητα και θρησκευτικότητα. Απόδειξη, οι πολυάριθμοι τόποι λατρείας, όπως μαρτυρούν τα απομεινάρια ναών, οι αμέτρητοι ναοί της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, τα ταπεινά εκκλησάκια που είναι διάσπαρτα στην ύπαιθρό της.
Μένει έκπληκτος κανείς, μπροστά στην ποικιλία και την ομορφιά του θρησκευτικού συναισθήματος που εκφράστηκε στο νησί μας ανά τους αιώνες με τα πολυάριθμα μοναστήρια, εκκλησάκια, ασκηταριά και αντικείμενα απαράμιλλης θρησκευτικής τέχνης (όπως βυζαντινές εικόνες, αγιογραφίες, ξυλόγλυπτα τέμπλα, λιθόγλυπτα κ.α.), που συνθέτουν ένα μωσαϊκό σπάνιας ομορφιάς. Αυτή η ομορφιά τονίζεται ακόμα περισσότερο από το γεμάτο εναλλαγές και εκπλήξεις φυσικό τοπίο του νησιού μας.
Η γνωριμία με τα θρησκευτικά μνημεία και τις ιερές μνήμες της Νισύρου, αλλά και η βαθειά αίσθηση που αυτά μεταδίδουν, συνδέεται με την αναζήτηση ενός διαφορετικού τρόπου ζωής, βασισμένου στις αυθεντικές παραδοσιακές αξίες. Γι’ αυτό και τα μνημεία αυτού του τόπου δεν αποτελούν απλά μουσειακά στοιχεία ή άψυχους μεταδότες πληροφοριών. Αντίθετα, είναι μία έντονη παρουσία στην πολιτιστική παράδοση του νησιού, μια κατάθεση ψυχής, ελπίδας και ανανέωσης, και ως εκ τούτου μπορούν και στις ημέρες μας να εμπνέουν και να δίδουν ένα διαφορετικό νόημα της ζωής στον επισκέπτη του νησιού.

Πόλο έλξης επισκεπτών αποτελούν όλα σχεδόν τα πανηγύρια που διοργανώνονται στο νησί.

  • Στις 30  Ιουνίου, στο χωριό Πάλοι γίνεται πανηγύρι και τιμάται η  ημέρα των Αγίων Αποστόλων.
  • Στις  26-27 Ιουλίου, στην τοποθεσία  Αυλάκι  γίνεται  πανηγύρι στην γιορτή του  Αγίου Παντελεήμονα .
  • Στις  14-15  Αυγούστου η διοργάνωση  πανηγυριού  από την Ιερά Μόνη Παναγίας της Σπηλιανής  στο Μανδράκι  με προσέλευση κόσμου από όλα τα Δωδεκάνησα , αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση που πραγματοποιείται στη Νίσυρο.
  • Στις 14-15 Αυγούστου διοργανώνεται πανηγύρι από την Ιερά Μονή Παναγίας Κυράς.
  • Στις  22-23  Αυγούστου  γίνεται πανηγύρι στην Ιερά Μονή Παναγίας Κυράς  για τον εορτασμό των εννέα ημερών από την Κοίμηση  της Θεοτόκου.
  • Στις 8 Σεπτεμβρίου εορτάζεται το Γενέσιο της Θεοτόκου στον Εμπορειό.
  • Στις 13-14   Σεπτεμβρίου  γίνεται πανηγύρι στην Μονή Τιμίου Σταυρού στο ηφαίστειο.
  • Στις 25-26 Σεπτεμβρίου το πανηγύρι για την εορτή του  Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου στο μοναστήρι που βρίσκεται στο χωριό Νικειά.
  • Στις 7-8  Νοεμβρίου, στο χωριό Εμπορειός  γίνεται πανηγύρι  στην  εορτή του Αρχάγγελου  Μιχαήλ.
  • Στις 21 Νοεμβρίου πανηγύρι στα Εισόδια της Θεοτόκου στο χωριό Νικειά.

Εξαιρετική εποχή για την παρουσία σας στη Νίσυρο είναι η εποχή του Πάσχα, τόσο τη Μεγάλη Εβδομάδα όσο και για την εβδομάδα μετά τη Λαμπρή.

Χρήσιμες πληροφορίες

για τους επισκέπτες της Νισύρου