top of page

Νίσυρος 15 – 3 – 2018. Δελτίο τύπου.

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ

Προ ημερών έφθασαν πληροφορίες στο Δήμο πως κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο εικόνα νεκρής φώκιας πεταμένης στο χώρο στερεών απορριμμάτων του Δήμου μας. Η κοινοποίση αυτή έγινε ακριβώς μετά την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας στη Νίσυρο την 7η Μαρτίου και τη μεγάλη προβολή της Νισύρου σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες για την εξακρίβωση της κατάστασης.

Η μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus), είναι το ένα από τα δύο εναπομείναντα είδη φώκιας μοναχού της οικογένειας των φωκιδών. Κάποτε ήταν εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές τις Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του ανατολικού Ατλαντικού. Σήμερα, με αριθμό μικρότερο από 600 ζώα, συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη και χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδυνεύον με αφανισμό από την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης. Ο μισός περίπου πληθυσμός, γύρω στα 250-300 άτομα, ζει στην Ελλάδα. Στη Νίσυρο οι φώκιες βρίσκονται στην περιοχή φωκιοκρεμάρες.

Με βάση το ημερολόγιο συμβάντων του λιμεναρχείου, στις 24-2-2018 ημέρα Σάββατο, ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο από τον αλιέα Κετσέ Δημήτριο για ύπαρξη νεκρής φώκιας στην θαλάσσια περιοχή Κόκκινα. Ο ίδιος ο αλιέας ενημέρωσε το Λιμεναρχείο ότι μπορεί να τραβήξει την νεκρή φώκια και να τη φέρει στο λιμάνι της Νισύρου. Μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε από στελέχη της υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για φώκια Μονάχους – Μονάχους βάρους περίπου 60-65 κιλών, μήκους ενός μέτρου και 35 εκατοστών, χρώματος μαύρου στη ράχη και λευκό στην κοιλιά, χωρίς εμφανή σημάδια κακώσεων και πληγών. Ελήφθησαν φωτογραφίες και πάρθηκαν δείγματα δέρματος και μουστακιών για αποστολή στο Ινστιτούτο για την Μεσογειακή φώκια και ειδοποιήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χαρτοφύλης Διαμαντής για να αναλάβει την ταφή της. Η νεκρή φώκια μεταφέρθηκε στο χώρο όπου εναποτίθενται τα αδρανή και τα ξύλα, ξεχωριστός από τα ΧΥΤΑ, για να ταφεί. Η φώκια βρισκόταν μέσα στην σακούλα κλειστή και δεμένη. Επειδή τις επόμενες δυό μέρες είχε καταρρακτώδη βροχή δεν μπορούσε να ανέβει στο σημείο αυτό ο φορτωτής του Δήμου μέχρις ότου φτιαχτεί ο δρόμος. Στο διάστημα αυτό κάποιος επιτήδιος απο την συμμορία των καταστροφέων και συκοφαντών πήγε και φωτογράφησε σκόπιμα τη νεκρή φώκια. Οι φωτογραφίες αυτές κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο με απώτερο σκοπό να δυσφημίσουν το νησί αλλά κυρίως να σπιλώσουν τον ίδιο τον Δήμαρχο! Τα λόγια περιττεύουν για να αναλύσει κανείς τους στόχους αυτών των ανθρώπων και τα πατριωτικά τους αισθήματα.

4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρακολουθήστε από αύριο την Ακουλουθία των Χαιρετισμών και της Μεγάλης Εβδομάδας, σε ζωντανή μετάδοση από την Παναγία Ποταμίτισσα στην...

Comments


bottom of page