top of page

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ ΣΤΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ ΤΗΣ UNESCO

Έγινε ενημέρωση: 20 Νοε 2023




Κατά το διάστημα 10 και 11 Ιουνίου, και 10 έως 12 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στη Νίσυρο ομάδας καθηγητών αποτελούμενη από τους κ. Εμμανουλούδη Δημήτρη (Έδρα UNESCO Con-E-Ect, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος), κ. Παναγιώτη Νάστου (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Γεωλογίας), κ. Εύη Νομικού (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Γεωλογίας), κ. Δημήτρης Μπλούκας (Ειδικός Επιστήμονας, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου), και την κ. Καλλιόπη Κράβαρη (Υποψήφια Διδάκτωρ, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος), για την σύνταξη της πρότασης ένταξης της Νισύρου στα Γεωπάρκα της UNESCO.



Η Επιστημονική ομάδας επισκέφτηκε όλες τις περιοχές του Νησιού: Μανδράκι, Παλαιόκαστρο, Πάλοι, Εμπορειός, Νικειά και Ηφαίστειο, και έγιναν ειδικές φωτογραφήσεις με ειδικά αέρια μέσα. Η Επιστημονική ομάδα κατέγραψε το Φυσικό, Γεολογικό και Ανθρωπογενές κάλλος της Νισύρου, ενώ διαπιστώθηκαν και κάποιες παρεμβάσεις που απαιτείται να γίνουν στο χώρο του Ηφαιστείου ώστε να πληροί η Πρόταση της Νισύρου στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα κριτήρια της UNESCO.

Επισκέφτηκαν όλους τους σημαντικούς Γεωτόπους του νησιού, το μουσείο στην Νικιά, το Παλαιόκαστρο και φυσικά τους κρατήρες του Πολυβώτη και του Στέφανου.

Επίσης πραγματοποιήθηκε ο περίπλους της Νισύρου, με σκοπό την βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση όλων των παράκτιων γεωσχηματισμών που αφορούν και σχετίζονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα του νησιού.

Κατά την διάρκεια των επισκέψεων αυτών, έγιναν όλες εκείνες οι σχετικές μετρήσεις, χαρτογραφήσεις και κινηματογραφήσεις – φωτογραφήσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την δημιουργία του υποβάθρου που απαιτείται για την επιτυχή και ολοκληρωμένη συμπλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας, για την ένταξη του Ηφαιστείου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Η ιδιαίτερη αξία του Νησιωτικού συμπλέγματος της Νισύρου αποτελεί περιοχή που αξίζει πραγματικά να αναγνωριστεί ως Γεωπάρκο της UNESCO. Αποφασίστηκε το Γεωπάρκο της Νισύρου να εκτείνεται στα 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα και να περιλαμβάνει τη Νίσυρο και τα νησιά Στρογγυλή, Περγούσα, Παχιά και Κανδελιούσσα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Επιστημονική ομάδα στην Πρώτη επίσημη συνάντηση στο Δημαρχείο συζήτησαν εκτενώς την Εμπλοκή των τοπικών σχολείων στην φυσική λειτουργεία αυτού του Γεωπάρκου, καθώς έγινε αναλυτικός σχεδιασμός έτσι ώστε τα τοπικά σχολεία του Νησιού μας να μετατραπούν σε Διεθνώς αναγνωρισμένα σχολεία της UNESCO με στόχο να επηρεαστεί θετικά η εκπαιδευτική διαδικασία, και να εμπλέξει στοιχεία Πολιτισμού, αειφορίας και αξιοβιώτητας μεταξύ άλλων.

Ο Δήμος μας θα συνεργαστεί στενά με τα σχολεία, Δημοτικό και Γυμνάσιο-Λύκειο, την έδρα UNESCO (Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος), το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Πολιτισμού με στόχο την ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου των παιδιών της Νισύρου και την ανάδειξη της Νισύρικης Πολιτισμικής Ταυτότητας. Ο Δήμος μας στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια η Επιστήμη, η Έρευνα και η Καινοτομία να ακουμπά στα Σχολεία του Νησιού και να βοηθά στην ανάπτυξη της Γνωστικής βάσης των παιδιών, καθώς και την συμμετοχή τους σε αυτή την πανήγυρι που συνδέει Εκπαίδευση, Περιβάλλον, σεβασμό στη Φύση και Αριστεία.


Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι με την υπαρ. 215.4.2/2021 απόφαση του Δ.Σ. του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, αποφασίστηκε η ένταξη για χρηματοδότηση της υποστήριξης της πρότασης ένταξης του Ηφαιστείου της Νισύρου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO (Global Geoparks Network), στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Δράσεις διατήρησης της βιοποικιλότητας καινοτόμες δράσεις έξυπνες πόλεις - λοιπές δράσεις» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος: Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2021.

Η χρηματοδότηση θα είναι συνολικού ποσού 20.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).





131 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page