Μιλτιάδης Ι. Λογοθέτης 1920 - 1921

logothetis Ο Μιλτιάδης Λογοθέτης γιος του Ιωάννη Λογοθέτη, γεννήθηκε στη Νίσυρο το 1876. Μόλις πήρε το πτυχίο του το 1903, διορίστηκε γιατρός στη Μικρασιατική πόλη Φιλαδέλφεια. Το 1905 η Κοινότητα του Μανδρακίου τον προσκαλεί να αναλάβει τη θέση του κοινοτικού γιατρού. Μια θέση που τίμησε και διατήρησε πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Παράλληλα με την άσκηση της ιατρικής, διηύθυνε από τα φοιτητικά του χρόνια τα Ιαματικά Λουτρά του Δήμου. Είχε ριζοσπαστικές ιδέες από το φοιτητικό κίνημα της εποχής του, κάτι που τον δυσκόλεψε να συμβιβαστεί με το συντηρητικό κατεστημένο των νοικοκυραίων.

Παρόλα αυτά, διαχειρίστηκε με σύνεση και αποτελεσματικότητα τις υποθέσεις που με την ψήφο του είχε αναθέχσει ο λαός της Νισύρου, εκλέγοντας τον με μεγάλη πλειοψηφία δήμαρχο Μανδρακίου στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 1920.

Περισσότερα...

Ιταλοκρατία και Γερμανική κατοχή

Ο Παρθένης ο Κόκκινος, ήταν ο τελευταίος προπολεμικός Δήμαρχος. Από εκεί και πέρα το νησί εδιοικείτο από διορισμένους από την Ιταλική κυβέρνηση Ιταλούς Δημάρχους, τους Ροdestα, όπως ο Giovanni De Stefani, ο Antonio Polezer και τελευταίος ο Roberto Caccioti, που ήταν και διευθυντής στο σχολείο.

Περισσότερα...

Πασχάλης Χριστοφόρου 1945 - 1954

xristoforou Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου έφτασε από τσν Πειραιά στη Νίσυρο ο Πασχάλης Χρισrτoφόρου, με πρόθεση και επιθυμία να προσφέρει τη βοήθεια του στη γενέτειρα του, στην προσπάθεια της να επουλώσει τις πληγές του πολέμου και να ξαναβρεί ταν κανονικό ρυθμό πορείας της. Γι' αυτό όταν στο τέλος ται 1945 προκηρύχθηκαν δημοπκές εκλoγές, έσπευσε να θέσει υποψηφιότητα, οπότε και εκλέχτηκε σχεδόν παμψηφεί ως πρώτος αιρετός Δήμαρχος Νισύρου.Αμέσως επιδόθηκε στα καθήκοντα του με υπέρμετρο ζήλο, με γνώση, με ικανότητα και με προγραμματισμό.

Περισσότερα...

Νικόλαος Χαρίτος 1963 - 1964

Στο τέλος της δεύτερης θητείας του ο Γεώργιος Γιαλούρης και συγκεκριμένα περί το 1963, παραιτήθηκε οικειοθελώς και ακολούθησε το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Αμερική, οπότε καθήκοντα Δημάρχου μέχρι το τέλος της δημαρχιακής περιόδου ανατέθηκαν στον πλειοψηφήσαντα σύμβουλο Νικολιό Χαρίτο. Έτσι, ο Νικόλαος Χαρίτος διτέλεσε Δήμαρχος Νισύρου μέχρι τις εκλογές του 1964.

Νικόλαος Παπάτσος 1974 - 1982

papatsos Μετά τη μεταπολίτευση ο Πασχάλης Χριστοφόρου ξαναγύρισε στη θέση του, ως τις πρώτες εκλογές του 1974 που ανέδειξαν νικητή το Νίκο Παπάτσο στο Δήμο Μανδρακίου. Στις εκλογές του 1978  επανεκλέγη έχοντας αντίπαλο τον Γεώργιο Γιαλούρη. Ο Νίκος Παπάτσος άφησε πισω του πλούσιο έργο, δημιουργώντας υποδομές που συντελούν στην ανάπτυξη της Νισύρου. Η κατασκευή του  παραλιακού δρόμου στο λευκαντιό, η υδροδότηση, η κατασκευή αποχετευτικού συστήματος η ανέγερση του κτηρίου αγροτικού ιατρείου, η διάνοιξη του αμαξωτού δρόμου προς το Παλιόκαστρο και  από το ηφαίστειο προς το μοναστήρι του Σταυρού, η κατασκευή υδροδεξαμενών, τσιμεντόστρωση του δρόμου προς τα χωριά και το ηφαίστειο κ.α. αποτελούν χαρακτηριστικά έργα της θητείας του.

Ηλίας Διακομιχάλης 1982 - 1994

diakomixalis Tη 12ετία 1982 - 1994 διετέλεσε Δήμαρχος Μανδρακίου Ο Ηλίας Διακομιχάλης εξελέγη στις εκλογές του 1982 επικρατώντας του αντιπάλου του Νίκου Παπάτσου. Το 1986 επικράτησε στις εκλογές με αντίπαλο τον Παναγιώτη Κατσιματίδη. Το 1990 επανεκλέγη για Τρίτη φορά στο Δήμο Μανδρακίου επικρατώντας του αντιπάλου του Νικήτα Μαστρογιάννη. Επί δημαρχίας του εγκαταστάθηκε στο νησί εργοστάσιο αφαλάτωσης, επεκτάθηκε το δίκτυο αποχέτευσης, ανηγέρθη το τουριστικό περίπτερο στο λιμάνι, έγινε επέκταση του κτιρίου του δημοτικού ξενώνα και δημιουργήθηκε το δημοτικό αρτοποιείο.

Παναγιώτης Κατσιματίδης 1998 - 2006

katsiamatidis Ο Παναγιώτης Κατσιματίδης εκλέχτηκε Δήμαρχος Νισύρου στις εκλογές του 1998 επικρατώντας του αντιπάλου του Βασίλη Πάχου. Υπήρξε ο πρώτος δήμαρχος μετά την εφαρμογή του σχεδίου"Καποδίστριας" το οποίο προέβλεπε τη συνένωση των όμορων δήμων και κοινοτήτων σε ενιαίο διευρυμένο δήμο. Με το σχέδιο αυτό, ο Δήμος Μανδρακίου συνενώνονταν με τις κοινότητες του νησιού σε έναν ενιαίο Δήμο της Νισύρου.Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα αυτή πραγματικότητα, δημιουργούσε δυσχέρειες όσον αφορά στην αναπροσαρμογή και στον εκσυγχρονισμό της διοικητικής οργάνωσης του Δήμου, την καταγραφή των προβλημάτων και των υποθέσεων των κοινοτήτων που βρίσκονταν σε εξέλιξη, τη σύνταξη νέου προϋπολογισμού, νέων προγραμμάτων δράσης κλπ.

Περισσότερα...

Νικόλαος Καρακωνσταντίνος 2006 - 2014

karakonstantinos Ο Νικόλαος Καραωνσταντίνος εκλέχτηκε Δήμαρχος Νισύρου στις εκλογές του 2006 νικώντας τον αντίπαλο του Παναγιώτη Κατσιματίδη. Στις εκλογές του 2010 επανεκλέγη νικώντας τον αντίπαλο του Βασίλη Πάχο. Σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά ψηφίζουν Ευρωπαίοι πολίτες. Επί των ημερών του ολοκληρώθηκαν τα έργα της ανέγερσης του νέου κτηρίου του Γυμνασίου – Λυκείου και η επισκευή και συντήρηση του Διοικητηρίου (Καζάρμας). Επίσης έγιναν αναπλάσεις σε γειτονιές και πλακοστρώσεις δρόμων.

260263