Από τη Δημογεροντία στη Δημαρχία

'Από τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας δημιουργήθηκε το διοικητικό όργανο της Δημογεροντίας για λόγους ανάγκης. Πρώτα για τον ίδιο τον κατακτητή, πού ήθελε να έχει μια υπεύθυνη αρχή ανάμεσα σ' αυτόν και τούς ραγιάδες. Αυτό θα τον απάλλασσε από το βάρος της απασχόλησης με τα διάφορα προβλήματα της κοινότητας, και, το πιο σπουδαίο, θα του εισέπραττε τούς φόρους. Έπειτα οι υπόδουλοι έπρεπε να οργανώσουν την επιβίωσή τους κάτω από την τυραννία, να διαφυλάξουν την εθνική τους κληρονομιά, κατά συνέπεια είχαν απόλυτη ανάγκη ενός αντιπροσωπευτικού οργάνου πού θα είχε σαν αποστολή να αντιμετωπίζει, να χειρίζεται και να λύνει τα καθημερινά προβλήματα της Κοινότητας.

Περισσότερα...

Γεώργιος Καμμας 1916 - 1920

kammasΟ Γ. Καμμάς γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1875 στο Μεγάλο Χωριό της Τήλου. Ήταν το έβδομο παιδί των γονιών του. Ένδεκα χρόνων μένει ορφανός από πατέρα. Ένας θείος της μητέρας του, ο Μακάριος Παπαγεωργίου ή Παπάζογλου, αρχιμανδρίτης και πατριαρχικός εφημέριος τού Οικουμενικού Θρόνου, τον κάλεσε κοντά του το 1889 στην Πόλη για να τον μορφώσει. Τα πρώτα μαθήματα διδάχθηκε στην Καλλικράτεια, όπου υπηρετούσε ο θείος του.

Το 1891 μπαίνει στη Μεγάλη τον Γένους Σχολή. Το 1893, κατά τη διάρκεια των θερινών του διακοπών, επιστρέφει στην Τήλο και συγκεντρώνει το πρώτο του λαογραφικό υλικό: λέξεις, φράσεις, δημοτικά τραγούδια, δίστιχα, παροιμίες, παραμύθια κ.τ.λ. Το ποικίλο αυτό υλικό επεξεργασμένο το υποβάλλει στον «εν Κωνσταντινουπόλει Φιλολογικόν Σύλλογον».

Περισσότερα...

Μιλτιάδης Ι. Λογοθέτης 1920 - 1921

logothetisΟ Μιλτιάδης Λογοθέτης γιος του Ιωάννη Λογοθέτη, γεννήθηκε στη Νίσυρο το 1876. Μόλις πήρε το πτυχίο του το 1903, διορίστηκε γιατρός στη Μικρασιατική πόλη Φιλαδέλφεια. Το 1905 η Κοινότητα του Μανδρακίου τον προσκαλεί να αναλάβει τη θέση του κοινοτικού γιατρού. Μια θέση που τίμησε και διατήρησε πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Παράλληλα με την άσκηση της ιατρικής, διηύθυνε από τα φοιτητικά του χρόνια τα Ιαματικά Λουτρά του Δήμου. Είχε ριζοσπαστικές ιδέες από το φοιτητικό κίνημα της εποχής του, κάτι που τον δυσκόλεψε να συμβιβαστεί με το συντηρητικό κατεστημένο των νοικοκυραίων.

Παρόλα αυτά, διαχειρίστηκε με σύνεση και αποτελεσματικότητα τις υποθέσεις που με την ψήφο του είχε αναθέχσει ο λαός της Νισύρου, εκλέγοντας τον με μεγάλη πλειοψηφία δήμαρχο Μανδρακίου στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 1920.

Περισσότερα...

Ιταλοκρατία και Γερμανική κατοχή

Ο Παρθένης ο Κόκκινος, ήταν ο τελευταίος προπολεμικός Δήμαρχος. Από εκεί και πέρα το νησί εδιοικείτο από διορισμένους από την Ιταλική κυβέρνηση Ιταλούς Δημάρχους, τους Ροdestα, όπως ο Giovanni De Stefani, ο Antonio Polezer και τελευταίος ο Roberto Caccioti, που ήταν και διευθυντής στο σχολείο.

Περισσότερα...

Πασχάλης Χριστοφόρου 1945 - 1954

xristoforouΤο καλοκαίρι του ίδιου χρόνου έφτασε από τσν Πειραιά στη Νίσυρο ο Πασχάλης Χρισrτoφόρου, με πρόθεση και επιθυμία να προσφέρει τη βοήθεια του στη γενέτειρα του, στην προσπάθεια της να επουλώσει τις πληγές του πολέμου και να ξαναβρεί ταν κανονικό ρυθμό πορείας της. Γι' αυτό όταν στο τέλος ται 1945 προκηρύχθηκαν δημοπκές εκλoγές, έσπευσε να θέσει υποψηφιότητα, οπότε και εκλέχτηκε σχεδόν παμψηφεί ως πρώτος αιρετός Δήμαρχος Νισύρου.Αμέσως επιδόθηκε στα καθήκοντα του με υπέρμετρο ζήλο, με γνώση, με ικανότητα και με προγραμματισμό.

Περισσότερα...

Γεώργιος Γιαλούρης 1954 - 1963

gialourisΣτις επόμενες εκλογές ται 1954 Δήμαρχος εκλέχτηκε ο Γεώργιος Γιαλούρης, άνθρωπος ευρείας αντιλήψεως, δραστήριος, δυναμικός τολμηρός, Εκλέχτηκε σε δυο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις Γεώργιος Γιαλούρης και άφησε πίσω του πλούσιο έργο, για το οποίο γίνεται λόγος μέχρι σήμερα. Επί των ημερών του και μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων αντικαταστάθηκε η κεραμοσκεπή του κτιρίου Α` θέσης των Λουτρών με πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα, έγινε επίπλωση των δωματίων και καθιερώθηκαν ομοιόμορφες στολές του προσωπικού.

Περισσότερα...

Νικόλαος Χαρίτος 1963 - 1964

Στο τέλος της δεύτερης θητείας του ο Γεώργιος Γιαλούρης και συγκεκριμένα περί το 1963, παραιτήθηκε οικειοθελώς και ακολούθησε το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Αμερική, οπότε καθήκοντα Δημάρχου μέχρι το τέλος της δημαρχιακής περιόδου ανατέθηκαν στον πλειοψηφήσαντα σύμβουλο Νικολιό Χαρίτο. Έτσι, ο Νικόλαος Χαρίτος διτέλεσε Δήμαρχος Νισύρου μέχρι τις εκλογές του 1964.

Πασχάλης Χριστοφόρου 1964 - 1967

xristoforouΣτις εκλογές του 1964 επανεκλέχτηκε και πάλι Δήμαρχος για Τρίτη φορά ο Πασχάλης Χριστοφόρου, ο οποίος συνέχισε με τους παλιούς ρυθμούς το έργο του, φροντίζοντας σε στενή συνεργασία πάντα με τους Νισυριακούς Συλλόγους της διασποράς, να αναδείξει τη Νίσυρο και να την οδηγήσει στην πρόoδο και την ανάπτυξη, υπολογίζοντας τα μέγιστα γι' αυτή ται την προσπάθεια στη λειτουργία των Λαπρών. Την προσπάθειά του όμως ματαίωσε το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967, ατότε παύθηκε από τα καθήκοντά του και η Νίσυρος ξαναγύρισε στο καθεστώς των διορισμένων Δημάρχων.

Νικόλαος Παπάτσος 1974 - 1982

papatsosΜετά τη μεταπολίτευση ο Πασχάλης Χριστοφόρου ξαναγύρισε στη θέση του, ως τις πρώτες εκλογές του 1974 που ανέδειξαν νικητή το Νίκο Παπάτσο στο Δήμο Μανδρακίου. Στις εκλογές του 1978  επανεκλέγη έχοντας αντίπαλο τον Γεώργιο Γιαλούρη. Ο Νίκος Παπάτσος άφησε πισω του πλούσιο έργο, δημιουργώντας υποδομές που συντελούν στην ανάπτυξη της Νισύρου. Η κατασκευή του  παραλιακού δρόμου στο λευκαντιό, η υδροδότηση, η κατασκευή αποχετευτικού συστήματος η ανέγερση του κτηρίου αγροτικού ιατρείου, η διάνοιξη του αμαξωτού δρόμου προς το Παλιόκαστρο και  από το ηφαίστειο προς το μοναστήρι του Σταυρού, η κατασκευή υδροδεξαμενών, τσιμεντόστρωση του δρόμου προς τα χωριά και το ηφαίστειο κ.α. αποτελούν χαρακτηριστικά έργα της θητείας του.

Ηλίας Διακομιχάλης 1982 - 1994

diakomixalisTη 12ετία 1982 - 1994 διετέλεσε Δήμαρχος Μανδρακίου Ο Ηλίας Διακομιχάλης εξελέγη στις εκλογές του 1982 επικρατώντας του αντιπάλου του Νίκου Παπάτσου. Το 1986 επικράτησε στις εκλογές με αντίπαλο τον Παναγιώτη Κατσιματίδη. Το 1990 επανεκλέγη για Τρίτη φορά στο Δήμο Μανδρακίου επικρατώντας του αντιπάλου του Νικήτα Μαστρογιάννη. Επί δημαρχίας του εγκαταστάθηκε στο νησί εργοστάσιο αφαλάτωσης, επεκτάθηκε το δίκτυο αποχέτευσης, ανηγέρθη το τουριστικό περίπτερο στο λιμάνι, έγινε επέκταση του κτιρίου του δημοτικού ξενώνα και δημιουργήθηκε το δημοτικό αρτοποιείο.

Βασίλειος Πάχος 1995 - 1998

paxosΟ Βασίλειος Πάχος εκλέχτηκε Δήμαρχος Μανδρακίου Νισύρου το 1994 κερδίζοντας στην εκλογική αναμέτρηση τον Ηλία Διαμιχάλη. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έγιναν δυο μεγάλα έργα στη Νίσυρο, το ελικοδρόμιο και η επέκταση του λιμανιού. Επίσης έγινε διαπλάτυνση του δρόμου προς ηφαίστειο, συμπληρωματικά αποχετευτικά έργα, το λιμανάκι των Λουτρών, η ενίσχυση του εργοστασίου αφαλάτωσης καθώς και διάφορα άλλα έργα συντήρησης, ευπρεπισμού και εξωραϊσμού του οικισμού.

Παναγιώτης Κατσιματίδης 1998 - 2006

katsiamatidisΟ Παναγιώτης Κατσιματίδης εκλέχτηκε Δήμαρχος Νισύρου στις εκλογές του 1998 επικρατώντας του αντιπάλου του Βασίλη Πάχου. Υπήρξε ο πρώτος δήμαρχος μετά την εφαρμογή του σχεδίου"Καποδίστριας" το οποίο προέβλεπε τη συνένωση των όμορων δήμων και κοινοτήτων σε ενιαίο διευρυμένο δήμο. Με το σχέδιο αυτό, ο Δήμος Μανδρακίου συνενώνονταν με τις κοινότητες του νησιού σε έναν ενιαίο Δήμο της Νισύρου.Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα αυτή πραγματικότητα, δημιουργούσε δυσχέρειες όσον αφορά στην αναπροσαρμογή και στον εκσυγχρονισμό της διοικητικής οργάνωσης του Δήμου, την καταγραφή των προβλημάτων και των υποθέσεων των κοινοτήτων που βρίσκονταν σε εξέλιξη, τη σύνταξη νέου προϋπολογισμού, νέων προγραμμάτων δράσης κλπ.

Περισσότερα...

Νικόλαος Καρακωνσταντίνος 2006 - 2014

karakonstantinosΟ Νικόλαος Καραωνσταντίνος εκλέχτηκε Δήμαρχος Νισύρου στις εκλογές του 2006 νικώντας τον αντίπαλο του Παναγιώτη Κατσιματίδη. Στις εκλογές του 2010 επανεκλέγη νικώντας τον αντίπαλο του Βασίλη Πάχο. Σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά ψηφίζουν Ευρωπαίοι πολίτες. Επί των ημερών του ολοκληρώθηκαν τα έργα της ανέγερσης του νέου κτηρίου του Γυμνασίου – Λυκείου και η επισκευή και συντήρηση του Διοικητηρίου (Καζάρμας). Επίσης έγιναν αναπλάσεις σε γειτονιές και πλακοστρώσεις δρόμων.

Χριστοφής Ι. Κορωναίος 2014 -

xristofisΟ Χριστοφής Ι. Κορωναίος εκλέχτηκε Δήμαρχος Νισυρίων τον Μάιο του 2014 επικρατώντας του ανθυποψηφίου του με ποσοστό 60%.

Ο Χριστοφής Κορωναίος του Ιωάννη γεννήθηκε, μεγάλωσε και παρακολούθησε το δημοτικό σχολείο και το ημιγυμνάσιο στη Νίσυρο. Αποφοίτησε από το Ιπποκράτειο Γυμνάσιο της Κώ και στη συνέχεια σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Columbia University στη Νέα Υόρκη της Αμερικής, όπου απέκτησε το πρώτο πτυχίο BSc το 1976.

  • To 1978 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό Masters of Science στη Χημική Μηχανική στο Columbia University, με υποτροφία από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής (NSF), και στη συνέχεια εργάστηκε στην χημική βιομηχανία στην Αμερική.

Περισσότερα...