Ο Εορτασμός της Επετείου της Ενσωμάτωσης στη Νέα Υόρκη

DODECANESEANS-ASTORIAΠανηγυρικά και με έντονο πατριωτικό παλμό τίμησαν οι Δωδεκανήσιοι της Νέας Υόρκης την επέτειο της Ενσωμάτωσης της ακριτικής Δωδεκανήσου στη Μητέρα Ελλάδα. Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου η καθιερωμένη πολιτιστική εκδήλωση στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο “Πέτρος Γ. Πατρίδης” του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, με κύριο ομιλητή φέτος το Δήμαρχο Νισύρου, και επίτιμο πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Χριστοφή Κορωναίο.

Το πρωί, η ηγεσία και πολλά μέλη της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευαγγέλου, στο τέλος της οποίας εψάλη Δοξολογία και ακολούθησαν Αρτοκλασία και επιμνημόσυνη δέηση για τους αγωνιστές της ελευθερίας της Δωδεκανήσου.

Συλλειτούργησαν ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, προϊστάμενος του Καθεδρικού του Αγίου Δημητρίου, ο π. Ιωάννης Αντωνόπουλος, ο π. Ιάκωβος Ροδίτης και ο διάκονος Φιλόθεος, ενώ συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και ο Πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης.“Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευλογημένος αλλά και με πολλή εθνική υπερηφάνεια προσέρχομαι εδώ και δοξολογώ το Θεό μαζί σας ως γόνος της Δωδεκανήσου”, είπε απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα ο καταγόμενος από την Κάλυμνο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος, προσθέτοντας πως οι γονείς του ερχόμενοι στην Αμερική άφησαν ένα κομμάτι του εαυτού τους πίσω στην πατρίδα τους, όπως όλοι οι Ελληνες μετανάστες.

“Σήμερα τιμούμε και ενθυμούμεθα την ιστορική ημέρα της 7ης Μαρτίου του ’48”, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας πως “η Ενσωμάτωση ήταν διακαής πόθος όλων των Ελλήνων όχι μόνο των Δωδεκανησίων, αφού αποτελούσε μεγάλη αδικία ο χωρισμός και η απομόνωση της από την υπόλοιπη χώρα. Ας μη λησμονούμε πως ενώ η Ελλάδα είχε απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό για περισσότερο από έναν αιώνα και είχε εξέλθει νικήτρια από την Κατοχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Δωδεκάνησος παρέμενε ακόμη σκλαβωμένη στον ιταλικό ζυγό”.Η ευλογημένη ώρα της λευτεριάς ήρθε, όπως ανέφερε, με τη χάρη του Θεού, τη σκέπη της Παναγίας και τις πρεσβείες των Δωδεκανησίων αγίων, ενώ πρόσθεσε πως η Δωδεκάνησος υπήρξε “ένας από τους λαμπρότερους αστέρες στον ουρανό του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού”, “ένδοξο προπύργιο των αγώνων της φυλής” και “πηγή ακτινοβολίας Ελληνικού πνεύματος”.“Η Δωδεκάνησος δεν είναι μόνο Ελληνική, είναι Ελλάς. Είναι φορέας πολιτισμού, παραδόσεως και πίστεως στον αληθινό Θεό”, επισήμανε ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας πως “η παρουσία των Δωδεκανησίων στην Αμερική αποτελεί εγγύηση για τη διατήρηση και τη συνέχεια των αμέτρητων παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων, της γλώσσας μας, καθώς και της βαθειάς πίστης και προσήλωσης στην Ορθόδοξο Εκκλησία” και εξήρε το σπουδαίο πολιτιστικό και ιερό έργο που επιτελεί η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής.“Ας μην ξεχνούμε ότι ακόμα και αν ζούμε πολύ μακριά, καθημερινά μυρίζουμε τον αέρα του Αιγαίου, γευόμαστε την αλμύρα της Ελλαδικής θάλασσας, νιώθουμε τη ζεστασιά του Ελληνικού ήλιου και κρατούμε ανόθευτες τις αναμνήσεις από την ιστορία του τόπου μας”, κατέληξε ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος και κάλεσε όλους μαζί να ψάλουν τον Εθνικό μας Υμνο.

Ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας, Γιώργος Ανδριώτης, στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση που ακολούθησε, υπογράμμισε την ιστορικά κατοχυρωμένη από τα πανάρχαια χρόνια και μη αναστρέψιμη ελληνικότητα της Δωδεκανήσου και τους αγώνες των Δωδεκανησίων όπου γης για να αποτινάξουν τον ζυγό και να επανασυνταχθούν στο φυσικό τους κορμό.“Και εδώ στη Νέα Υόρκη δεν υστέρησαν στον αγώνα. Πρωτεργάτες της κινητοποίησης ήταν από το 1914 ο Νίκος Μανούσης από την Κω, το 1924 ο Ιάκωβος Καζαβής από τη Νίσυρο και το 1934 μια καλά οργανωμένη κίνηση της Δωδεκανησιακής Νεολαίας με πρωτεργάτη το Μανώλη Αθανασιάδη από τη Ρόδο που είχε συνέχεια με το επόμενο σχήμα του Δωδεκανησιακού Εθνικού Συμβουλίου με ψυχή το Νίκο Μαυρή”, ανέφερε ο κ. Ανδριώτης.Επισήμανε δε πως σήμερα “έχουμε χρέος να συνεχίσουμε και να ακολουθούμε αυτές τις παρακαταθήκες” και πως “στην κοσμόπολη της Νέας Υόρκης δεν επιτρέπεται και δε δικαιολογείται ο δικός μας πολιτισμός να είναι παραμελημένος και περιθωριοποιημένος, η Ελληνική μας γλώσσα να είναι καταδιωκόμενη και να έχει σχεδόν εκτοπισθεί από τους μεγάλους ηγετικούς φορείς μας”, ενώ τόνισε πως η Ομοσπονδία επιτελεί ένα σημαντικό θεσμικό ρόλο με μια αξιόλογη επικουρική και συντονιστική προσφορά.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Νισύρου, κ. Χριστοφής Κορωναίος, αφού ευχαρίστησε την Ομοσπονδία, έκανε μια λεπτομερή αναφορά στα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα από το 1912 έως το 1947.“Σπάνια”, είπε, “ένας τόπος έχει διατρέξει παρόμοια ιστορική διαδρομή όπως τα Δωδεκάνησα με συνεχείς συγκρούσεις και αγώνες, στερήσεις και θυσίες, με προσδοκίες και ανατροπές, μέχρι τη δικαίωση των πόθων του, των οραμάτων και ελπίδων ενός λαού που μάτωσε, πάλεψε αλλά στάθηκε πάντα όρθιος.” “Είμαστε”, πρόσθεσε, “ο μοναδικός τόπος σε ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος μετά από 638 χρόνια συνεχόμενης δουλείας κράτησε την Ελληνική γλώσσα του και τις παραδόσεις διαμέσου των αιώνων από τους προχριστιανικούς χρόνους μέχρι σήμερα”.Ο κ. Κορωναίος αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να ανακηρύξει το 2017 ως Ετος Δωδεκανήσου, καθώς και στις προκλήσεις της γειτονικής Τουρκίας, ενώ τόνισε πως “σήμερα η Δωδεκάνησος έχει ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά της σύνορα. Ζει και αναπνέει σε όλες τις ηπείρους” και κάλεσε όλους “να αναλάβουμε τις ευθύνες μας”..“Εχουμε υποχρέωση απέναντι στους γονείς και τους παππούδες μας, απέναντι σε όλους τους προγόνους μας, να διατηρήσουμε ζωντανή τη φλόγα της πατρίδα μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά και εδώ στην Αμερική την Ελληνική μας γλώσσα”, κατέληξε.

Ο Γενικός Πρόξενος Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας τόνισε ότι “τα Δωδεκάνησα είναι σταυροδρόμι και μια εμπροσθοφυλακή” και επικαλούμενος τα λόγια του Προέδρου Τόμας Τζέφερσον ότι “το τίμημα της Ελευθερίας είναι η επαγρύπνηση”, σημείωσε ότι “ζούμε σε πάρα πολύ περίεργους καιρούς, όπου και να κοιτάξουμε αναδύονται ζητήματα” και ζήτησε απ’ όλους τους Ελληνες απανταχού της γης να επαγρυπνούν στο μέγιστο βαθμό.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τα χορευτικά της Σύμης, της Νισύρου, της Τήλου, της Καλύμνου, της Λέρου και της Δωδεκανησιακής Νεολαίας, που χειροκροτήθηκαν θερμά, όπως και η Μελίνα Τσιροπούλου που ερμήνευσε τον Υμνο της Δωδεκανήσου, η Μαρία – Σπηλιανή Καρπαθίου που απήγγειλε το ποίημα “Ενωση Δωδεκανήσου” και ο Βασίλης Μιχαηλίδης τον Υμνο των νέων της Δωδεκανήσου.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο κ. Γιάννης Σακέλλης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, και η κ. Μαρία Μαραγκού, ενώ τους εθνικούς ύμνους απέδωσε εξαιρετικά η Φλώρα Κύρου.

ΠΗΓΗ: www.greeknewsonline.com