Μήνυμα Δημάρχου και απολογισμός Ιανουαρίου 2017.

Ο Ιανουάριος οφείλει το όνομά του στον διπρόσωπο θεό των Ρωμαίων Ιανό, τον «θεό των Θεών». Ο Ιανός ήταν ο θεός της κάθε αρχής, της έναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων και των μεγάλων έργων. Η 1η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως πρωτοχρονιά από τους Ρωμαίους το 153 π.Χ., περίπου 1000 χρόνια πριν την κατάληψη της Δωδεκανήσου (42 π.Χ.). Οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν την πρωτοχρονιά την 21η Ιουνίου. Ο Γενάρης είναι μήνας με πολλές γιορτές που συνθέτουν το μωσαϊκό της Νισύρικης παράδοσης που κρατά χιλιάδες χρόνια. Η γιορτή των φώτων, ο Αγιασμός των υδάτων και το πιάσιμο του Σταυρού στο λιμάνι όπου γίνεται η τελετουργία και πετά ο ιερέας τον Σταυρό στη θάλασσα με τους θαρραλέους νέους να συναγωνίζονται ποιος θα πιάσει το Σταυρό.

Είναι οι γιορτές του Αγίου Αντωνίου και Αγίου Αθανασίου, με όμορφη γιορτή στον Αγιο Αθανάσιο στον Εμπορειό. Φέτος φρεσκοσβεστωμένο το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, με το μοναδικό τοπίο του ολογάλανου Αιγαίου που απλώνεται μπροστά του, υποδέχθηκε τους λίγους επισκέπτες οι οποίοι μετά την εκκλησία γεύτηκαν τις λιχουδιές της Πολίτικης ζαχαροπλαστικής των Βασίλη και Άγγελου Πετρίδη από τον Εμπορειό.Τον Γενάρη γιορτάζουμε την ημέρα των γραμμάτων, η ημέρα των τριών Ιεραρχών που προσδίδει μια άλλη διάσταση στον Γενάρη.
Ο φετεινός Γενάρης του 2017 αποτελεί μήνα ολοκλήρωσης αρκετών έργων και συνέχισης άλλων. Η κοινωνική πολιτική αποτελεί για μας θέμα πρώτης και άμεσης προτεραιότητας. Υπογράψαμε την επέκταση των δέκα οκτάμηνων συμβάσεων έως το τέλος του 2017 και εξασφαλίσαμε άλλες δέκα θέσεις από τον ΟΑΕΔ.
Ο Γενάρης είναι ο μήνας της απαρχής του έτους που προσμένουμε πολλά μετά από την μεγάλη πρόοδο της Νισύρου το 2016. Δίνουμε όλοι μαζί καθημερινή μάχη με τα προβλήματα και τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία για να πάει μπρός η Νίσυρος. Η δέσμευσή μας για τη μεγάλη αλλαγή γίνεται πραγματικότητα μέρα με τη μέρα. Περιμένουμε πολλά για το 2017 και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να τα επιτύχουμε. Τίποτα δεν αφήνεται στη μοίρα του. Ο καθημερινός μας αγώνας θα συνεχιστεί και θα συνεχιστεί και η καθημερινή μας επαφή με την πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας σε περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης. Με το λαό της Νισύρου προχωράμε μπρός με βήματα σταθερά, προσεκτικά και γοργά. Στην μεγάλη μας αυτή προσπάθεια η επικοδομητική κριτική είναι καλοδεχούμενη, μάλιστα θα έλεγα αναγκαία, την οποία δεχόμαστε πάντα με ανοικτά αυτιά και με ταπεινότητα. Είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Νισύριος που να μην γνωρίζει το χάος που παραλάβαμε, την προσπάθεια που κάνουμε και την κατάσταση που θα βρισκόταν σήμερα η Νίσυρος εάν δεν είχαμε αγωνιστεί και επιτύχει να διαγράψουμε από τους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου μας τους παράνομα εγγεγραμμένους αλλοδαπούς Βουλγάρους και Ρουμάνους,  και εάν παρέμενε η διαχείριση στα χέρια αυτών που προσπάθησαν με υπόγειους μηχανισμούς να αλοιώσουν τη σύνθεση του εκλογικού σώματος. Είμαστε ανοικτοί στο να ακούμε παράπονα από τους πολίτες γι’  αυτά που ολιγορούμε και γι’ αυτά που δεν φταίμε. Οι μοναδικοί που μας λοιδορούν, θα έλεγα δυο τρείς, είναι οι καταστροφείς της πατρίδας που έχασαν πολλά.
Σήμερα ο Δήμος μας μετά από τις άοκνες προσπάθειες μας βρίσκεται με ταμείο που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν και με έργο που γίνεται με τον πιο αποδοτικό τρόπο και με την μεγαλύτερη κοινωνική προσφορά. Αυτά τα χρήματα ανήκουν σε όλους τους Νισύριους και θα χρησιμοποιηθούν για το κοινό καλό με τον καλύτερο τρόπο. Θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι η νέα χρονιά του 2017, η συμβολική για την Δωδεκάνησο, χρονιά συμπληρωσης 70 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης των Παρισίων και της ενσωμάτωσης με την Ελλάδα,  θα αποτελέσει την χρονιά της Νισύρου με έργα για τα οποία έχει προλειανθεί το έδαφος την προηγούμενη χρονιά.
Χριστοφής Ι. Κορωναίος  
Δήμαρχος Νισυρίων

 

Απολογισμός Ιανουαρίου

  • Επίσκεψη του https://www.viagrasansordonnancefr.com/ Δημάρχου στην Αθήνα και Ρόδο. Συναντήσεις με Υπουργεία και περιφέρεια για θέματα που αφορούν το Δήμο Νισύρου και κυρίως με έμφαση στο θέμα του διεθνούς Διαγωνισμού για τα Ιαματικά Λουτρά
  • Αποπεράτωση Τσιμεντόστρωσης του παραλιακού δρόμου στο Μανδράκι από το φούρνο μέχρι τον Άγιο Σάββα. Ο δρόμος αυτός ήταν σε άσχημη κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια και τώρα δίνεται η δυνατότητα σε όλους για περπάτημα και για ομαλή πρόσβαση με τροχοφόρα.
  • Τοποθετήθηκαν δύο αγωγοί μεγάλης διαμέτρου στην πλατεία του Άγιου Σάββα που δίνουν διέξοδο προς τη θάλασσα στα όμβρια ύδατα που μαζεύονται στην πλατεία.
  • Ολοκληρώθηκε η πλακόστρωση του στενού που συνδέει τον κεντρικό δρόμο στο Μανδράκι με τον παραλιακό δρόμο στο σημείο της πλατείας Ηρώων.
  • Ολοκληρώθηκε η πλακόστρωση στα στενά από τον φούρνο στην πλατεία Ηρώων ως  το Λευκαντιό.
  • Ολοκληρώθηκαν οι επισκευές στο εκδοτήριο εισιτηρίων στο λιμάνι με πλήρη ανακαίνιση του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου, με καινούργια κουφώματα, με κλιματιστικό και με πρόσθεση εσωτερικών καθισμάτων. Πλήρης ανακαίνιση έγινε και στις προσκείμενες τουαλέτες.
  • Η επισκευή του κατεστραμμένου για πάρα πολλά χρόνια τοιχίου στην περιοχή Κουκουμά, μπροστά στην οικία του κ.Παπακώστα, βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής του. Ετσι έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης της επαρχιακής οδού. Σύντομα θα τοποθετηθούν πέτρινα κυγκλιδώματα και πέτρινα παγκάκια.