Μήνυμα Δημάρχου και απολογισμός Ιουλίου-Αυγούστου 2016.

Η ΝΙΣΥΡΟΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗ   

Η καρδιά του καλοκαιριού. Οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος, είναι οι μήνες του ερχομού στην πατρίδα των Νισύριων της διασποράς και των επισκέψεων των χιλιάδων τουριστών για να θαυμάσουν το μοναδικό μνημείο της φύσης, το ηφαίστειό μας.  Οι μήνες που η Νίσυρος γεμίζει κόσμο, οι πλατείες ζωντανεύουν, και οι δρόμοι γίνονται ξανά χώρος συνάντησης.
Στους φετεινούς μήνες του καλοκαιριού η Νίσυρος εκτινάχτηκε στα ύψη της αναγνωρισιμότητας και της δημοσιότητας παγκοσμίως. Πρωτοσέλιδο στην μεγαλύτερη εφημερίδα του κόσμου, την New York Times, προβολή από το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κανάλι παγκοσμίως, το CNN, αναφορές σε εφημερίδες και περιοδικά σε όλα  τα πλάτη της γής.

Η περιγραφή της συναυλίας μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου από την απεσταλμένη δημοσιογράφο της εφημερίδας New York Times επική: «Το απόκοσμο τοπίο της κεντρικής Νισύρου, ένα συνονθύλευμα διαφαινόμενων κορυφογραμμών της  καλντέρας και κρατήρων που χοχλάζουν, όπου ατμίδες φτύνουν καυτά, θειώδης αέρια που προέρχονται από το φλοιό της γης, συνήθως επισκέπτονται μόνο οι ηφαιστειολόγοι και περίεργοι τουρίστες…», έτσι αρχίζει το άρθρο, και τελειώνει με το παρακάτω: «Στις 10 το βράδυ, το φεγγάρι ανέβηκε ακριβώς πάνω από την άκρη του κρατήρα καταβρέχοντας τον με λευκό φώς την ώρα που η μουσική ανέβαζε συνεχώς ένταση. Περί στα μεσάνυχτα, οι ατμίδες γύρω από το εσωτερικό άκρο του κρατήρα άρχισαν να απελευθερώνουν πίδακες θειωδών αερίων στον αέρα. Οι μουσικοί έκαναν διαλείματα και επανέρχοντο  κλιμακώνοντας την ένταση μέχρις ότου φθάσουν στο αποκορύφωμα με την ανατολή του Ηλίου πάνω από τη Νίσυρο. "Εμείς δεν περιμέναμε ότι το περιβάλλον θα μετέφερε τόση έμπνευση" δήλωσε ο Γιάννης Αναστασάκης, ένας 32 χρονος κιθαρίστας,. "Είχα την αίσθηση ότι έπαιζα για το φεγγάρι." Ο χώρος και η μικτή, αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα απόδοσης, έσπρωξε τους μουσικούς πέρα από τη ζώνη άνεσής τους, ειδικά προς τις πρωινές ώρες. "Μερικές φορές εδώ στην Ελλάδα εμείς μπορούμε να παίξουμε 8 με 10 ώρες σε ένα γάμο, αλλά αυτό ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό», είπε ο Ταξιάρχης Γεωργούλης, ένας 23χρονος που παίζει παραδοσιακή ελληνική και οθωμανική μουσική στο ούτι και ποτέ δεν είχε εργαστεί με ηλεκτρονικούς μουσικούς στο παρελθόν.Σε κάνει να είσαι πολύ ταπεινός," είπε ο  Sebastien Marteau, ένας Γάλλος οργανοπαίκτης ξύλινων πνευστών και κόρνας με έδρα την Αθήνα, "Σκεφτόμουν πραγματικά ότι βρίσκομαι σε άλλο πλανήτη», πρόσθεσε ο κ Marteau. «Δεν πιστεύω  πραγματικά σε εξωγήϊνα πράγματα, αλλά χθες ήταν σαν να μην είχα τη δυνατότητα επιλογής."
Τον Αύγουστο επισκέφθηκε τη Νίσυρο ο υπουργός εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Πρώτη φορά επισκέπτεται τη Νίσυρο υπουργός εσωτερικών. Σε μια μικρή σύναξη που οργάνωσε το γραφείο του Δημάρχου που στόχο είχε την ανάδειξη των κυριοτέρων θεμάτων που απασχολούν τη Νίσυρο, προσεκλήθηκαν εκπρόσωποι από όλες τις παραγωγικές τάξεις και εκπρόσωποι Νισύριων της διασποράς. Ο Δήμαρχος κατέθεσε στον υπουργό υπόμνημα με τα κυριότερα θέματα που απασχολούν το Δήμο Νισύρου:

 • Το θέμα ολοκλήρωσης της ένταξης των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών στο Σ.Δ.Ι.Τ
 • Το θέμα της ύδρευσης του νησιού και την ανάγκη χρηματοδότησης για την εγκατάσταση νέου σύγχρονου συστήματος αφαλάτωσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 • Το θέμα του λιμανιού του νησιού. Η Νίσυρος στερείται λιμανιού και αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας η κατασκευή λιμανιού στο νησί.
 • Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ανατολικής πλευράς του Γυαλιού. Το κομμάτι αυτό του Γυαλιού ανήκει στο δημόσιο και ο Δήμος Νισύρου ζητά να επανενταχθεί στην ιδιοκτησία του.
 • Ο Δήμαρχος έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας που μαστίζει τη Δημόσια Διοίκηση και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη των μικρών νησιών.

Τον Αύγουστο σε μια σεμνή τελετή τιμήθηκε ο αείμνηστος Ντίνος Παπαδέλιας για τα έργα τέχνης του με τα ψηφιδωτά που κοσμούν τη Νίσυρο. Το πέρασμα από το Πιαούλι στην Τάβλα του γυαλού, απέναντι από το σπίτι που διέμενε ονομάστηκε «Πέρασμα Ντίνου Παπαδέλια». Μέσα σε όλη αυτή την ατμόσφαιρα πατριωτικής ευφορίας οι καταστροφείς της Πατρίδας δεν σταμάτησαν τον πόλεμο και σπάνια περνά μια μέρα χωρίς να κυκλοφορήσει κάποια ψευδή είδηση εις βάρος του προσώπου μου και τους δημοσιογράφους παρωδία να κάνουν αναλύσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Η μέθοδος της λάσπης, των κραυγών, της προπαγάνδας, της συκοφαντίας και της εκμετάλλευσης των μέσων κονωνικής δικτύωσης  χρησιμοποιείται για να δημιουργήσουν μιαστρεβλή εικόνα της πραγματικότητας και να υπονομεύσουν τη Δημοτική αρχή και κυρίως το Δήμαρχο. Το τραίνο της προόδου για τη Νίσυρο προχωρεί μπρός αφήνοντας πίσω τα στοιχειά του παρελθόντος, της διαφθοράς, της μιζέριας και της διαπλοκής.            
Χριστοφής Ι. Κορωναίος
Δήμαρχος Νισυρίων

 

Απολογισμός Ιουλίου και Αυγούστου 2016

 • Επίσκεψη του Δημάρχου στην Αθήνα και Ρόδο. Συναντήσεις με Υπουργεία και περιφέρεια για θέματα που αφορούν το Δήμο Νισύρου και κυρίως με έμφαση στο θέμα της αποπεράτωσης της διαδικασίας ένταξης των Λουτρών σε ΣΔΙΤ
 • Συναυλία στον κρατήρα του Ηφαιστείου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. Η Νίσυρος διαφημίζεται σε όλα τα πέρατα της γής. Η Νίσυρος για πρώτη φορά στην μεγαλύτερη εφημερίδα του κόσμου New York Times και στο διεθνές κανάλι της τηλεόρασης CNN
 • Επίσκεψη και διαμονή μιάς μέρα στη Νίσυρο του υπουργού εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης κυρίου Παναγιώτη Κουρουμπλή. Τα σπουδαιότερα θέματα επί τάπητος.
 • Η 2η Νισύρικη Αμφικτυονία έλαβε χώρα στο Ζωσιμοπούλειο θέατρο. Νισύριοι ομογενείς από όλο τον κόσμο παρόντες. Παρουσίαση του δημιουργικού έργου της Δημοτικής αρχής από τον Δήμαρχο. Η Νισύρικη αμφικτυονία γίνεται θεσμός.
 • Μετονομασία του στρατοπέδου σε «Στρατόπεδο Νισυρίων Εθελοντών Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Η ηγεσία του στρατεύματος στην Κώ και Νίσυρο παρόντες μαζί με ακπροσώπους Νισύρικων συλλόγων και πολλούς Νισύριους.
 • Το φεστιβάλ κινηματογράφου «Ηφαιστειάδα» με ταινίες διεθνώς αναγνωρισμένες βάζει τον Εμπορειό στο χάρτη των κινηματογραφικών φεστβάλ.
 • Διεθνή συνέδρια στη Νίσυρο: RE-Greece, Μαθηματικών και Πολιτικής
 • Ανακαίνιση του Ελικοδρομίου
 • Εγκατάσταση σταθμού της COSMOTE στα Νικειά. Το ηφαίστειο, τα Νικειά και μέρος του Εμπορειού αποκτούν ισχυρό σήμα κινητής τηλεφωνίας.
 • Το συνεργείο του Δήμου στο έργο του.