"1η Σεπτεμβρίου - 1η Σεπτεμβρίου 2016. Απολογισμός δύο χρόνων της Δημοτικής Αρχής."

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,
στις Δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου 2014, μας δώσατε μια καθαρή και ισχυρή εντολή βάζοντας τέλος με την ψήφο σας, στην εποχή της φθοράς, της παρακμής και της αδιαφάνειας. Ξεκινήσαμε τη θητεία μας την 1η Σεπτέμβρη 2014 και σήμερα, δύο χρόνια μετά, και πάντα με στόχο τη Νίσυρο της προόδου και της δημιουργίας, όπως ξεκινήσαμε έτσι συνεχίζουμε. Εχουμε αποδείξει ότι έχουμε όλα τα εχέγγυα για την χρηστή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου μας ενώ, καθιερώνουμε ένα νέο μοντέλο για την αποτελεσματική χρησιμοποίηση των χρηματοδοτήσεων και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου. Παραλάβαμε ερείπια και καταφέραμε μέσα σε δύο χρόνια η Νίσυρος να αλλάξει πλήρως σε όλα τα επίπεδα.

Ξεφύγαμε από   τη διακυβέρνηση που ήταν βασισμένη στην διαπλοκή και την διαφθορά και εγκαταστήσαμε την πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία. Τα προηγούμενα δύο χρόνια παρά τις εξαιρετικές δυσκολίες που συναντήσαμε εξαιτίας της παγιωμένης νοοτροπίας χρόνων και τις συνεχείς καταγγελίες από τα οργανωμένα συμφέροντα που έχασαν τη τροφή τους, την έλλειψη συνεργασίας με ορισμένες υπηρεσίες που ξέρουμε ότι προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μας αναγκάσουν να υποχωρήσουμε στα σχέδια μας για αλλαγή, καταφέραμε να κάνουμε δράσεις και να πάρουμε στοχευμένα μέτρα που έδωσαν άλλη όψη στη Νίσυρο και ανάσα στην κοινωνία της Νισύρου.
Σχεδιάσαμε, δουλέψαμε, συγκρουστήκαμε και συγκρουόμαστε καθημερινά, με γνώμονα πάντα το καλό της μικρής μας πατρίδας, την πρόοδο και την ευημερία των κατοίκων της. Εργαστήκαμε σκληρά πάνω σε όλους τους άξονες που είχαμε προσδιορίσει στο πρόγραμμα μας και στα μικρά και στα μεγάλα θέματα και θέλουμε να πιστεύουμε πως έχουμε βάλει τις βάσεις για ένα πολύ ελπιδοφόρο μέλλον. Γνωρίζουμε όμως ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στο άμεσο μέλλον με κυριότερο την ενδυνάμωση της οικονομίας της Νισύρου με έμφαση στην αναβάθμιση και αναδιάρθρωση του τουριστικού τομέα και την  δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. Η μεθοδευμένη εκτίναξη της φήμης της Νισύρου στο παγκόσμιο στερέωμα με δημοσιεύσεις στα σπουδαιότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του στόχου μας. Οι μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας.
Στο θέμα της χρηστής διαχείρισης του Δήμου μας σας διαβεβαιώνουμε ότι η   κάθαρση του Δήμου μας θα ολοκληρωθεί άσχετα από τις όποιες καθυστερήσεις του δυσκίνητου κράτους.

191 αποτελεσματικές δράσεις & διεκδικήσεις
από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Νισυρίων

ΘΕΣΜΙΚΑ

1.    Η πρώτη απόφαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, με ψήφους των συμβούλων της ΠΕΚΑΝ, ήταν μετονομασία του Δήμου Νισύρου σε Δήμο Νισυρίων. Μια νέα σελίδα ανοίγει για τη Νίσυρο. Ολοι οι απανταχού Νισύριοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Δήμου μας.
2.    Τέλος στην αμφισβήτηση του δημόσιου χαρακτήρα της γραφικότατης πλατείας των Νικειών μέσα από ενέργειες της προηγούμενης Δημοτικής αρχής.  Προσφυγή στο δικαστήριο από το νέο ΔΣ για την επίλυση του Ιδιοκτησιακού καθεστώτος της πλατείας των Νικειών. Η πλατεία ανήκει και θα ανήκει στο λαό της Νισύρου.
3.     Αλλαγή του ονόματος του στρατοπέδου στη Νίσυρο σε «Στρατόπεδο Νισυρίων Εθελοντών β’ Παγκοσμίου Πολέμου»
4.     Τιμή στη μνήμη του αείμνηστου Ντίνου Παπαδέλια με ονομασία του περάσματος στην Τάβλα του Γυαλού σε «ΠΕΡΑΣΜΑ  ΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΔΕΛΙΑ»  
5.    Αίτημα επαναφοράς του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ανατολικού τμήματος του Γυαλιού από το Δημόσιο στο Δήμο.
6.     Επανεξέταση του θεσμού της χρησικτησίας καθ’ ολοκληρία. Η προστασία των περιουσιών των πατριωτών μας που απουσιάζουν από τη Νίσυρο αποτελεί καθήκον της Δημοτικής Αρχής.
7.     Απόφαση Δ.Σ. για δημιουργία του Ιδρύματος Νισύρικης Κληρονομιάς (ΙΝΚ). Το Ιδρυμα θα αποτελέσει σύντομα τον φορέα της πολιτιστικής δραστηριότητας του Δήμου και το συντονιστικό όργανο σε όλες τις δραστηριότηες για την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
 
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ

8.     Ανασύνταξη των υπηρεσιών του Δήμου. Για πρώτη φορά υπάρχει ωράριο στο Δήμο. Καθορισμός αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων του Δήμου προς όφελος των ίδιων των υπαλλήλων και την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου
9.     Δημιουργία Συνεργείου του Δήμου από τους υπάρχοντες υπαλλήλους. Ο Δήμος Νισυρίων σήμερα έχει ένα αξιοζήλευτο συνεργείο που φέρνει εις πέρας όλα τα έργα με τεράστια εξοικονόμηση πόρων για το Δήμο μας  
10.     Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιούνται στο Ζωσιμοπούλειο προκειμένου όλοι οι Δημότες να έχουν τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν. Σύντομα, οι συνεδριάσεις θα μεταδίδονται σε ζωντανό χρόνο από τη ιστοσελίδα του Δήμου ενώ κάποιες συνεδριάσεις θα γίνουν και στα χωριά.
11.    Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μεταφέρθηκε από την πλατεία Ηλικιωμένη, στην Καζάρμα στο λιμάνι για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
12.    Στη θέση του ΚΕΠ στην πλατεία, επαναλειτούργησε η βιβλιοθήκη.
13.     Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την ανανέωση της σύμβασης με καλύτερους όρους, με την εταιρία info-support που στηρίζει με προγράμματα υπολογιστών την οικονομική υπηρεσία του Δήμου.  Κέρδος για τον Δήμο μας, 13,000 ευρώ το έτος.
14.     Έγινε ταξινόμηση και αρχειοθέτηση του αρχείου του Δήμου για το τμήμα που αφορά τον Δήμο Μανδρακίου και μέρος του Δήμου Νισυρίων. Τα αρχεία τώρα φυλάσσονται σε ειδικό χώρο.
15.    Κτηματολόγιο – Καταγραφή Περιουσίας Δήμου. Μπαίνει τάξη και νοικοκυριό στην περιουσία του Δήμου
16.     Διορισμός κλιμακίου ορκωτών λογιστών για τον οικονομικό έλεγχο του Δήμου για την εγκαθίδρυση χρηστής διοίκησης στο Δήμο.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ- ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

17.    Λειτουργία του «Κέντρου Αλληλεγγύης» που προσφέρει φαγητό και ζεστασιά στους υπερήλικες και τους μη έχοντες,  με την συνεργασία του Δήμου μας και της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιανής.
18.    Χριστουγεννιάτικη και Πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις για όλους τους κατοίκους του νησιού.
19.     Δημιουργία 3 νέων θέσεων εργασίας στη μαρίνα Πάλων και στο Λιμάνι Μανδρακίου.
20.     Πρόσληψη 46 συμβασιούχων στον Δήμο με 2μηνες, 3μηνες, 5μηνες και 8μηνες συμβάσεις  
21.     Διασφαλίσαμε μέσα από την υλοποίηση Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, 10 θέσεις εργασίας για απασχόληση ανέργων στο Δήμο Νισυρίων το 2015 και το ίδιο θα κάνουμε για το 2016
22.     Εγκατάσταση Απινιδωτών στο Ιατρείο στα Νικειά και στο Ηφαίστειο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
23.     Πλούσιο Πολιτιστικό πρόγραμμα τις καλοκαιρινές περιόδους. Δεκάδες εκδηλώσεις και συναυλίες τους καλοκαιρινούς μήνες.
24.     Καθιέρωση εβδομάδας κινηματογράφου με θέμα τα ηφαίστεια, «Η Ηφαιστειάδα». Προβολ΄ές διεθνών ταινιών στο παρατηρητήριο του Εμπορειού. Συντονίστρια η Ελένη Αλεξανδράκη
25.    Καθιέρωση της «Νισύρικης Αμφικτιονίας» το Σαββατοκύριακο πρίν της Παναγίας. Οι εκπρόσωποι των απανταχού Νισύριων σε επαφή με τον Δήμο και όλους τους συμπατριώτες.
26.     Συμβολή στην οργάνωση διεθνών συνεδρίων όπως – Συνέδριο ELCAS- Συνέδριο RE-Greece – Συνέδριο Μαθηματικών - Συνέδριο Φυσικών κλπ.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
27.     Άρτια και ολοκληρωμένη καθαριότητα όλων των οικισμών του νησιού. Η Νίσυρος λάμπει, οι επισκέπτες μας θεωρούν το νησί μας το καθαρότερο νησί.
28.     Ασβέστωμα και μπογιάτισμα λιμανιών Μανδρακίου και Πάλων. Το λιμάνι στο Μανδράκι βρίσκεται για πρώτη φορά σε άρτια κατάσταση.
29.     Καθάρισμα όλων των περιφερειακών δρόμων και και ασβέστωμα όλων των τοιχίων του bayer levitra uk pills δρόμου προς Λουτρά
30.     Ξεκίνησε η ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού και αλουμινίου. Μεγάλη η συμβολή στη διατήρηση καθαρού περιβάλλοντος.
31.     Αρχισε η λειτουργία του ΧΥΤΑ με επιτυχία
32.     Εγκατάσταση μικρών κάδων σε διάφορα σημεία των οικισμών για εξυπηρέτηση των επισκεπτών.ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ33.     Αποκατάσταση της Δημόσιας και ιδιωτικής συγκοινωνίας προς όλους τους οικισμούς της Νισύρου.
34.     Συχνά δρομολόγια λεωφορείων σε όλους τους οικισμούς και στις Λιές
35.     Άμεση σύνδεση και ανταπόκριση Αεροδρομίου Κώ- Νισύρου με δρομολόγια   του Παναγία Σπηλιανή
36.     Παρέμβαση στο Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για το θέμα της επιβίβασης στα τουριστικά από Καρδάμαινα
37.     Για το Κυκλοφοριακό πρόβλημα στους οικισμούς βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη συγκοινωνιολόγου για ελεγχόμενη κυκλοφορία στους οικισμούς.
38.    Μεταφορά των μαθητών για τη χρονιά του 2014 με τα λεωφορεία του Δήμου χωρίς καμμιά επιδότηση.
39.     Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος από τον Γήπεδο στο Παλιόκαστρο και θα συνεχιστεί η ασφαλτόστρωση έως τον Άγιο Νικήτα. Το έργο χρηματοδοτείται από το Υποτηείο Αγροτικής Ανάπτυξης
40.     Επίσκεψη συγκοινωνιολόγου για τον καθορισμό συγκοινωνιακών κανόνων στο νησί. Η μελέτη αναμένεται σε σύντομο διάστημα

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
41.     Γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις για την επιδιόρθωση του αποχετευτικού συστήματος.
42.     Συνεχής καθαρισμός Αποχετευτικού Δικτύου από Πιαούλι έως και  Άγιο Σάββα
43.     Κατασκευή Φρεατίου στον Δημοτικό Φούρνο
44.     Εγκατάσταση αποχετευτικού συστήματος παροχής όμβριων και λυμάτων από οικία Αλ. Σφακιανού εως την Πλατεία Αριστείδη Φωτιάδη (Συντριβάνι).
45.     Εγκατάσταση αποχετευτικού συστήματος παροχής όμβριων και λυμάτων από τον Έλιτθα έως τον κεντρικό δρόμο.
46.     Απολύμανση των βόθρων στα σφαγεία για την διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων
47.     Έγιναν εργασίες κατασκευής νέου αποχετευτικού συστήματος στο Λευκαντιό
48.     Μελέτη επέκτασης του αποχετευτικού στα Νικειά και σύντομα δημοπράτηση
49.    Έγινε Προγραμματική Σύμβαση του Δήμου Νισύρου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την προμήθεια «Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού Μανδρακίου και Πάλων», 700.000 ευρώ. (Συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).ΥΔΡΕΥΣΗ
50.     Ανελλιπής παροχή νερού σε όλους  τους οικισμούς την καλοκαιρινή περίοδο παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
51.     Για το χρέος της ΔΕΥΑΝ 250,000 ευρώ, προχωρήσαμε στη ρύθμιση των χρεών προς ΔΕΗ με 100 δόσεις και 36 δόσεις.
52.     Έγινε διακανονισμός με ΙΚΑ για τα χρέη της ΔΕΥΑΝ που παραλάβαμε
53.     Ολοκληρώνεται η διαδικασία για την απορρόφηση της ΔΕΥΑΝ από τον Δήμο
54.     Ανακατασκευάστηκαν τα δύο κτήρια της αφαλάτωσης που στεγάζουν τις αντλίες υψηλής και χαμηλής πίεσης που βρίσκονταν υπό κατάρρευση τα τελευταία χρόνια.
55.     Ολοκληρώθηκε η μελέτη για τοποθέτηση μονάδας αφαλάτωσης στο Αυλάκι 100 m3/ημ.με σκοπό την υδροδότηση Νικειών και Εμπορειού. Κατετέθη στο Υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση
56.     Ολοκληρώθηκε η μελέτη για απόκτηση τρίτης μονάδας αφαλάτωσης 300 m3/ημ. Κατετέθη στο Υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση
57.     Εξασφαλίσαμε επιδότηση 142.000 ευρώ το έτος από την κυβέρνηση
58.     Στοχεύουμε στην αγορά 4 μονάδων παραγωγής πόσιμου νερού για το Μανδράκι, Πάλους και ΝικειάΟΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
59.     Συντήρηση οχημάτων του Δήμου και εξασφάλιση της νόμιμης κυκλοφορίας  τους με την έκδοση αδειών κυκλοφορίας και ασφάλειας
60.    Σταδιακή επισκευή και αντικατάσταση των προβληματικών οχημάτων
61.     Νομιμοποίηση όλων των οχημάτων
62.     Οργάνωση γραφείου κίνησης
63.     Επισκευή φορτωτή. Ο φορτωτής πήγε στην Κω το 2011. Παρέμεινε τέσσερα χρόνια παροπλισμένος και αφημένος στο έλεος των καιρικών φαινομένων χωρίς να γίνει καμία επισκευή. Ο φορτωτής σήμερα βρίσκεται στην Αποθήκη του Δήμου.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
64.     Αίτημα για την  επαναλειτουργία του τελωνείου στη Νίσυρο.
65.    Φιλοξενία Τούρκων τουριστικών πρακτόρων της Τουρκίας (TURSAB) στο νησί μας που διακινούν 12 εκατομμύρια τουρίστες από την Τουρκία με απώτερο σκοπό την ανάδειξη της Νισύρου ως Τουριστικό Προορισμό για τους Τούρκους επισκέπτες.  
66.     Δρομολογήθηκε η αδελφοποίηση με το Δήμο του Γιάταγαν (Νικομήδεια) της Τουρκίας. Επίσκεψη του Δημάρχου και μελών ΔΣ. Επίσκεψη του Δημάρχου στην Τουρκία. Άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της Νισύρου και της Τουρκίας για την τουριστική ανάπτυξη της Νισύρου.
67.     Προετοιμασία για κατάθεση φακέλου για αναγνώριση της περιοχής του ηφαιστείου ως Παγκόσμιο ΓεωπάρκοUNESCO.
68.     Προβολή του νησιού από την κάμερα που μεταδίδει ζωντανά εικόνα του Μανδρακίου.
69.     Δεκάδες συνεντεύξεις του Δημάρχου σε ραδιοφωνικούς σταθμούς πανελλήνιας και τοπικής εμβέλειας.
70.     Ανανέωση του έντυπου υλικού προβολής του νησιού σε 6 γλώσσες.
71.     Προβολή του νησιού με αφιερώματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
72.     Κυκλοφορία από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία γραμματόσημου με την εικόνα του ηφαιστείου.
73.     Στήριξη της ετήσιας παρουσίας του Μ.Ι.Κ. στη Νίσυρο.
74.     Καθιέρωση στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου εκδηλώσεων με διεθνή προβολή.
75.     Δεκάδες παρεμβάσεις σε ιστοσελίδες με τουριστικό περιεχόμενο για διόρθωση – επικαιροποίηση του καταχωρημένου υλικού για τη Νίσυρο.
76.     Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για την τουριστική προβολή του νησιού  στην ιστοσελίδα μας www.nisyros.gr σε έξη γλώσσες.
77.     Θεαματική στροφή στον συνεδριακό τουρισμό με πραγματοποίηση ικανού αριθμού επιστημονικών συνεδρίων υψηλού κύρους .
78.     Επαφές με την ομογένεια στη Νέα Υόρκη για χρηματοδότηση και κατασκευή σύγχρονου συνεδριακού κέντρου.
79.     Φιλοξενία για 20 μέρες 80 φοιτητών με 5 καθηγητές από την σχολή τοπογράφων για την χαρτογράφηση των οικισμών της Νισύρου
80.     Φιλοξενία ομάδας γεωλόγων για τη μελέτη της συμπεριφοράς του ηφαστείου και εγκατάσταση σεισμογράφου που δεν υπάρχει.
81.     Δημιουργία του νέου διαδικτυακού τόπου του Δήμου Νισυρίων www.nisyros.gr. Εργαλείο πληροφόρησης και επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Η Νίσυρος σε ζωντανή εικόνα καθημερινά με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις
82.     Διμηνιαία ηλεκτρονική εφημερίδα με υπεύθυνη ενημέρωση για τη δραστηριότητα του Δήμου και του Δημάρχου.ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ
83.     Ανακαινίστηκε η ανατολική πτέρυγα, με νέους λουτήρες και ανθρώπινα δωμάτια.
84.     Καθαρίστηκε η Δυτική πτέρυγα των Λουτρών και φιλοξενεί εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
85.     Δρομολογήθηκε και ολοκληρώνεται η διαδικασία για την αναγνώριση του ιαματικού πόρου.
86.     Δρομολογήθηκε η διαδικασία για την απόκτηση ειδικού σήματος λειτουργίας, μέχρι τέλος του 2016.
87.     Ολοκληρώνεται η διαδικασία για την προκήρυξη διαγωνισμού παραχώρησης των Λουτρών σε ιδιώτη με συμμετοχή του Δήμου (ΣΔΙΤ) για αναπαλαίωση των Λουτρών και κατασκευής στον περιβάλλοντα χώρο νέας μονάδας. Οι προσδοκίες μας είναι μεγάλες και βάσιμες.

ΟΞΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΠΗΛΙΑΝΗΣ

88.     Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον οξό στα πλαίσια μιας μελέτης με πολλές ελείψεις. Το κόστος του έργου: 394.000,00 ευρώ. Η Αιτιολογική Έκθεση του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) αναφέρει (για πολλούς λόγους) ότι απαιτείται νέα μελέτη στα πλαίσια νέας εργολαβίας που θα ολοκληρώνει το έργο. Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει το νέο έργο ΣΦΑΓΕΙΑ89.     Το έργο του σφαγείου αιγοπροβάτων είναι της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το οποίο δεν έχει ακόμη παραλάβει ο Δήμος. Ο εργολάβος δεν έχει ολοκληρώσει το κομμάτι της παροχής ρεύματος που θα ολοκληρώσει ο Δήμος. ΑΝΕΠΙΤΗΡΗΤΗ ΒΟΣΚΗ
90.     Ο Δήμος έχει καταγγείλει την ανεπιτήρητη βοσκή σε όλους τους αρμόδιους φορείς του κράτους. Οι προσπάθειες των δύο ετών δεν έχουν δώσει ακόμη τα αναμενόμενα ααποτελέσματα. Δεν θα σταματήσουμε έως ότου φθάσουμε στο στόχο μας να είναι οι οικισμοί και οι γεωργικές εκτάσεις ελεύθερες από ανεπιτήρητα ζώα.
ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Το συνεργείο του Δήμου εκτελεί με μεθοδικότητα όλα τα έργα του δήμου αποφεύγοντας τα εκατοντάδες τιμολόγια που συσσώρευσε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Συνεχής είναι η φροντίδα των προβλημάτων που αφορούν στην καθημερινή μας ζωή:
91.    Συντήρηση, καθαρισμός, απολύμανση και βάψιμο στα περισσότερα Δημόσια κτήρια όπως, το Δημαρχείο, το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο-Λύκειο τα Δημοτικά Σφαγεία και την Μαρίνα των Πάλων.  
92.     Ανακαίνιση και επιδιόρθωση του Δημαρχείου. Ένα κτήριο αντάξιο των προσδοκιών των Νισύριων βρίσκεται τώρα στο κέντρο του Μανδρακίου
93.     Ανακαίνιση του γραφείου του Δημάρχου. Το γραφείο απέκτησε την παλλιά του αίγλη.
94.     Δημιουργία δύο (2) (parking) χώρων στάθμευσης οχημάτων στο Μανδράκι, ένα (1) στους Πάλους και ένα (1) στα Νικειά
95.     Συντήρηση των δρόμων, των πεζοδρομίων και γενικά Κοινόχρηστων χώρων.
96.     Συντήρηση και βελτίωση των δημοτικών κτιρίων
97.     Βελτίωση - αισθητική αναβάθμιση πολλών κοινοχρήστων  χώρων, πλατειών.
98.     Συντήρηση και ανακαίνιση του δημοτικού εξοπλισμού, του Δημοτικού φωτισμού και φυσικά η αντιμετώπιση των έκτακτων καθημερινών προβλημάτων, που απαιτούν τις συνεχείς «πυροσβεστικές»επεμβάσεις: ζημιές στα δίκτυα, σε δημοτικά κτίρια, στο δημοτικό εξοπλισμό, στο φωτισμό και φυσικά οι άφθονες δολιοφθορές  και βανδαλισμοί.
99.     Ανακαινίστηκαν ο ξενώνας, σήμερα αποτελεί κόσμημα
100.    Ανακαινίστηκε πλήρως το πρώην ΚΑΠΗ, και φιλοξενεί σήμερα τοην υπηρεσία του Δήμου «Βοήθεια στο Σπίτι» και τι Κέντρο Αλληλεγγύης.
101.     Ανακαινίστηκε το ιατρείο.
102.     Ανακαινίστηκε πλήρως το Καρβαΐνειο σχολείο στους Πάλους, όπου σήμερα φιλοξενεί εκδηλώσεις, παιδικό σταθμό και σύντομα θα αποτελε΄σει την Πινακοθήκη της Νισύρου.
103.     Έγινε πλήρης ανακαίνιση των δημόσιων αποχωρητηρίων της Ηλικιωμένης και καθαρίστηκε ο γύρω χώρος.
104.     Πλακόστρωση μονοπατιού από Ηλικιωμένη προς πλατεία Αριστείδη Φωτιάδη
105.     Πλακόστρωση στο σοκάκι δίπλα από Ζωσιμοπούλειο
106.     Ολικό καθάρισμα του οξού στην πλευρά του Ενετικού φρουρίου  στο ύψος πάνω από Πιαούλι. Η διάβαση και τα σπίτια είναι πια ασφαλή
107.     Έγινε τμηματική τσιμεντόστρωση του αγροτικού δρόμου από το Παλιόκαστρο στο ηφαίστειο, μιας απόστασης ενός χιλιομέτρου. Η διάβαση το χειμώνα είναι δυνατή για τους κτηνοτρόφους, γεωργούς και κατοίκους της περιοχής.
108.     Κατασκευάστηκε το γήπεδο μπάσκετ στο Γυμνάσιο Λύκειο από δωρεά του ιδρύματος «Πάνος & Χρυσηίδα – Βοήθεια στα παιδιά» και το Δήμο Νισύρου.
109.    Ανακαίνιση Παιδικής Χαράς Μανδρακίου, Πάλων και Δημοτικού Σχολείου  Γηπέδου   Μπάσκετ  του Δημοτικού Σχολείου
110.     Καθαρίστηκαν, ασβεστώθηκαν οι δεξαμενές νερού στο Μανδράκι. Συντηρήθηκαν και βάφτηκαν τα καπάκια των δεξαμενών.
111.     Έγινε πλήρης αναμόρφωση της πλατείας στην περιοχή του Λευκαντιού.
112.     Ανακαινίστηκε το Δημοτικό Σχολείο και επισκευάστηκε πλήρως η οροφή του. Σήμερα είναι σχεδόν στην παλλιά του μορφή. Οι εργασίες θα συνεχιστουν για την πλήρη συντήρηση του σχολείου.
113.     Ανακατασκευάστηκαν τα δυο κτήρια της αφαλάτωσης που στεγάζουν τις αντλίες υψηλής και χαμηλής πίεσης που βρίσκονταν υπό κατάρρευση τα τελευταία χρόνια.
114.      Καθαρίστηκαν τα μονοπάτια στο Μανδράκι και τον Εμπορειό.
115.     Διαμορφώθηκαν οι παραλίες στον Άγιο Σάββα τους Πάλους και τον Κουκουμά.
116.     Έγινε περίφραξη του απορροφητικού βόθρου λυμάτων στα Νικειά.
117.     Έγινε τσιμεντόστρωση μέρους του χώρου στάθμευσης στους Πάλους.
118.     Διαμορφώνεται ο  χώρος της πλατείας εισόδου στον Εμπορειό. Οι εργασίες θα συνεχιστούν μετά από διακοπή λόγω καταγγελιών.
119.     Εξωραϊσμός της περιοχής της Τάβλας του Γιαλού με δενδροφύτευση. Η Τάβλα του Γυαλού άλλαξε όψη
120.     Έγινε ειδικός χώρος στην Τάβλα του Γιαλού και Τρούλο για τους κάδους σκουπιδιών
121.    Περιφράχτηκε με κάγκελα και  έτσι δημιουργήθηκε μικρό πάρκο σε χώρο δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο αντί του σκουπιδότοπου που ήταν
122.    Ανακαίνιση κοιμητηρίου Πάλων
123.    Συντηρήθηκε το κτίριο της Γιαννίδειας βιβλιοθήκης
124.    Επισκευές Δεξαμενών Εμπορειού – Νικειών και Δημοτικού Κτηρίου
125.    Έγινε απολύμανση των βόθρων στα σφαγεία για την διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων.
126.    Έγινε ψεκασμός και απολύμανση όλων των φρεατίων συλλογής υγρών αποβλήτων  από το συνεργείο του Δήμου.
127.    Κλείσιμο του ΧΑΔΑ και αναμόρφωση του χώρου
128.    Έγινε συντήρηση και ανακαίνιση του ελικοδρομίου.
129.    Καθαρίστηκε και συντηρήθηκε το γήπεδο ενόψει της νέας αθλητικής περιόδου.
130.    Εγκαταστάθηκε γραμμή υψηλής πίεσης έκτακτης ανάγκης για την υποδοχή νερού από το πλοίο που μεταφέρει νερό στα Λουτρά.
131.    Ανακαίνιση Ζωσιμοπούλειου
132.    Προμήθεια και εγκατάσταση νέου ηχητικού εξοπλισμού στο Ζωσιμοπούλειο
133.    Οι αποθήκες του Δήμου έχουν αλλάξει όψη με το νοικοκύρεμα τους.
134.    Ανακαίνιση του Ηφαιστειλογικού Μουσείου στα Νικειά

ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ
135.     Τοποθετήθηκαν προστατευτικά κιγκλιδώματα στην επαρχιακή οδό. Οι δρόμοι είναι πιο ασφαλείς
136.    Απαλλάχτηκαν από τα καλώδια της ΔΕΗ οι  πλατείες Δημαρχείου και Νικειών.
137.    Έγινε εκβάθυνση της μαρίνας των Πάλων.
138.    Πλήρης ανακαίνιση του κτιρίου και του χώρου αναμονής στο λιμάνι.
139.    Σύνταξη μελέτης από τη ΔΕΗ για την υπογειοποίηση των καλωδίων.
140.    Εργασίες συντήρησης του Δημοτικού φωτισμού.
141.    Συμφωνία Δήμου με ΔΕΗ για την λειτουργία της μηχανής (Η/Ζ) που βρίσκεται στη Νίσυρο σε περίπτωση διακοπών ρεύματος. Εκπαίδευση του προσωπικού του Δήμου.
142.    Τοποθετήθηκαν καλαίσθητες πινακίδες σήμανσης σε πολλά σημεία του οικισμού του Μανδρακίου για την διευκόλυνση των επισκεπτών στο νησί και την ανάδειξη των σημείων ενδιαφέροντος  του οικισμού.  
143.    Υλοποίηση σημαντικών διαβημάτων σχετικά με το θέμα της υγείας των κατοίκων του νησιού, και συνεχής προσπάθεια για 2ο γιατρό.
144.    Το κεφάλαιο «ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ» βρίσκεται πλέον σε σταθερές βάσεις και προχωράει προς υλοποίηση.
145.     Επίσκεψη Λιμενολόγου στη Νίσυρο για επίλυση θεμάτων της Μαρίνας των Πάλων και του Λιμανιού στο Μανδράκι. Υο θέμα το ανέλαβε το Λιμενικό Ταμείο
146.    Έγκριση και χρηματοδότηση από την περιφέρεια υδατοδρομίου στη Νίσυρο.
147.     Επίσκεψη του κ. Κωνσταντίνου Κουσκούκη, Προέδρου του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας για την επίσπευση διαδικασιών αδειοδότησης όλων των ιαματικών πηγών της Νισύρου.  
148.     Εγκατάσταση κεραιών από ΟΤΕ/COSMOTE και επίλυση προβλημάτων της κινητής τηλεφωνίας και Internet στα χωριά Εμπορειός, Νικειά και στην περιοχή του ηφαιστείου.  
149.     Υποβολή αιτήματος στο υπουργείο Οικονομικών για επαναλειτουργία του Τελωνείου
150.     Αντικατάσταση μέρους του δικτύου ηλεκτροδότησης από κλιμάκιο της ΔΕΗ.

Με όλες αυτές τις δράσεις του Δήμου πραγματοποιημένες, τα διαθέσιμα χρήματα του Δήμου σε καταθέσεις στις τράπεζες (31 Ιουλίου 2016) είναι:  

1.235.294,59 ευρώ

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ

151.    Διαρκής επαφή με την πολιτική ηγεσία του τόπου για την προώθηση των θεμάτων της Νισύρου.
152.    Επίσκεψη του Υπουρφγού Εσωτερικών στο νηαί μας για συζήτηση θεμάτων που αφορούν τη Νίσυρο
153.    Ενεργή και αδιάλειπτη παρουσία της Νισύρου σε όλα τα συνέδρια, ημερίδες ομάδες εργασίας, forum σχετικά με το περιβάλλον, την ενέργεια, το νερό, τις αφαλατώσεις, την ηλεκτροκίνηση, τη διοίκηση, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που αφορούν σε νησιωτικούς Δήμους.
154.    Παρουσία της Νισύρου σε εκθέσεις με θέμα τον τουρισμό για την προβολή του νησιού,
155.    Αξιοποίηση των Νισυριακών Συλλόγων της διασποράς για την προβολή του νησιού
156.    Η Νίσυρος, μαζί με εκπροσώπους οκτώ νησιωτικών Δήμων του Αιγαίου, μέλη του Δικτύου Αειφορικών Νήσων Αιγαίου και Ιονίου – ΔΑΦΝΗ, προσχώρησαν την 25η Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο των Νησιών, στη διάρκεια επίσημης τελετής υπογραφής στις Βρυξέλλες. Στις 24 Σεπτεβρίου ο Δήμαρχος θα είναι πάλι στις Βρυξέλλες για την διεκδίκηση πόρων για τα μικρά νησιά.
157.     Εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την μετατροπή της Νισύρου σε νησί μηδενικών ρύπων
158.    Υποβολή προτάσεων στα πρόγραμματα INTERREG και LIFE της Ε.Ε. με θέματα που αφορούν  Βιοποικιλότητα και Επιχειρηματικότητα: επιχειρηματικό σχέδιο για ολοκληρωμένη αειφόρο ανάπτυξη ευαίσθητων νησιωτικών περιοχών Ν. Αιγαίου και την ςξοικονόμηση ενέργειας σε διάφορα κτήρια
159.     Συμμετοχή Δημάρχου Νισύρου στην 15η Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε
160.     Συμμετοχή Δημάρχου στην ημερίδα του Δικτύου Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου – «ΔΑΦΝΗ» με θέμα υδατικοί πόροι και χρήση αφαλάτωσης.
161.     Συμμετοχή του Δήμου Νισύρου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Υγιών Πόλεων
162.    Συμμετοχή του Δημάρχου στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συνεργασίας Επιστημών και Τεχνολογίας στην Κύπρο, με θέμα «Έξυπνα Ενεργειακά Συστήματα»,  στην οποία είναι Αντιπρόεδρος.
163.     Συνάντηση του Δημάρχου με το Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαπήθου της Κύπρου, με τον οποίο η Νίσυρος έχει αδελφοποιηθεί το 1996 επί Δημαρχείας κ. Β. Πάχου
164.     Συμμετοχή του Δημάρχου στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαχείρισης και Βελτίωσης Παράκτιων Ζωνών που οργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως εκπρόσωπος του Λιμενικού Ταμείου Κω – Νισύρου και Αστυπάλαιας
165.    Τακτικές επαφές του Δημάρχου στην Αθήνα και Ρόδο για την προώθηση όλων των θεμάτων που απασχολούν τον Δήμο μας.  ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

166.    Άμεσες και ξεκάθαρες παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής όποτε και όπου χρειαστεί που μεταφέρουν με σαφήνεια το μήνυμα – απόφαση για τη μη χρήση του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου υψηλής ενθαλπίας  για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

Στη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Κω – Νισύρου και Αστυπαλαίας με θέμα τον προυπολογισμό του 2015, την Τετάρτη 26/11/2014,  από το Δήμο μας προτάθηκαν 13 δράσεις για την καλυτέρευση των λιμένων Νισύρου. Υπήρξε απόλυτη συμφωνία όλων για την ανάγκη εκτέλεσης όλων τω παρακάτω προτεινόμενων έργων.   
167.     Πρόσληψη ενός ετήσιου υπαλλήλου και τριών εποχιακών υπαλλήλων
168.     Επισκευή PILLER Μανδρακίου –Πάλων. PILLER με χρήση καρτών
169.     Εκβάθυνση μαρίνας Πάλων (Εξετελέσθηκε)
170.     Μικρό άνοιγμα στο βόρειο τμήμα της μαρίνας των Πάλων (Προϋπήρχε)
171.     Αφαίρεση μέρους από τον κυματοθραύστη της μαρίνας των Πάλων για να σταματήσει η διάβρωση της ακτής και το μπάζωμα της εισόδου
172.     Επιχρίσματα στις πλευρές επί της θάλασσας, στην μαρίνα των Πάλων και κυρίως  στο λιμάνι Μανδρακίου
173.     Επισκευή κτηρίου αναμονής επιβατών στο λιμάνι Μανδρακίου (Εξετελέσθηκε)
174.     Επισκευή σκέπαστρου χώρου αναμονής επιβατών και βαφή κιγκλιδωμάτων στο λιμάνι Μανδρακίου (Εξετελέσθηκε)
175.     Ελλιπής φωτισμός λιμένα Μανδρακίου. Αντικατάσταση λαμπτήρων (Εξετελέστηκε)
176.     Τοποθέτηση Πλωτών προβλητών στο λιμάνι Μανδρακίου και στη μαρίνα Πάλων
177.     Τοποθέτηση προστατευτικών ελαστικών σε μαρίνα Πάλων και λιμάνι στο Μανδράκι
178.     Επέκταση-Προσθήκη του λιμανιού Μανδρακίου κατά 50 μέτρα για προφύλαξη Βορειανατολικών-Ανατολικών ανέμων
179.     Δημιουργία ξύλινης προβλήτας-πλατφόρμας στη Νότια πλευρά στο λιμάνι Μανδρακίου

ΟΙ ΝΙΣΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Μεγάλη η προσφορά Νισυρίων της διασποράς. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
180.     Ανακαίνιση του μνημείου Ηρώων και εγκατάσταση πλακών με τα ονόματα όλων των Νισύριων που επολέμησαν στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Δωρεά από τους Νισύριους της Αμερικής, αδερφούς Ράλλη.
181.     Αποδοχή λεωφορείου, δωρεάς από τον Νισύριο της Αμερικής Κωνσταντίνο Βλάχο
182.    Την προσφορά ενός λεωφορείου
183.    Την προσφορά βιβλιοθήκης, ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτών στα σχολεία και το Δήμο
184.    Την προσφορά συσκευών προστασίας Η/Υ από τις αυξομειώσεις της τάσης,
185.    Την αγορά και ανάληψη του κόστους λειτουργίας δύο καμερών που μεταφέρουν ζωντανά την εικόνα του νησιού,
186.    Το κόστος ανάπλασης του μνημείου Ηρώων,
187.    Την προσφορά των υλικών για την ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου.
188.    Την επικείμενη πλακόστρωση του δρόμου από το σταθμό των Νικειών ως την πλατεία της Πόρτας – δωρεά του συμπατριώτη μας Κώστα Παπαμιχαήλ.
189.    Την επικείμενη δημιουργία ιδρύματος για την προστασία του περιβάλλοντος  της Νισύρου από τους αδελφούς Ράλλη.  

ΔΩΡΕΕΣ
190.    Δωρεά 3000 σακιών τσιμέντου από την εταιρεία ΛΑΒΑ Α.Ε
191.    Ο Δήμος παρέλαβε ένα πυροσβεστικό όχημα με 2,5m3 δεξαμενή, δωρεά του Πυροσβεστικού Σώματος Αθήνας.

Στόχοι των επόμενων χρόνων

 • Βιολογικός καθαρισμός
 • Υπόγεια Δίκτυα
 • Συνεδριακό κέντρο
 • Παραχώρηση των Δημοτικών Λουτρών με ΣΔΙΤ.
 • Ύδρευση στα χωριά
 • Ενεργειακή αυτονομίαΤους επόμενους ΕΞΙ μήνες
 • Επισκευή τοιχίου Κουκουμά
 • Επισκευή οδικού δικτύου
 • Επισκευή δρόμου από Φούρνο έως Λιμάνι
 • Επισκευή Λιμνοδεξαμενής
 • Αποπεράτωση Νεκροταφείου Νικειών
 • Ανάπλαση εισόδου Εμπορειού
 • Διαγωνισμός για συνεχή ύδρευση
 • Διαγωνισμός για τον περιβάλλοντα χώρο στα σφαγεία.
 •  Πλακόστρωση δρόμου από Σταθμό στην Πλατεία Πόρτας στα Νικειά
 • Αποπεράτωση ασφαλτόστρωσης από Γήπεδο έως Αγιο Νικήτα
 • Κατάθεση νέας πρότασης για εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
 • Σχεδιασμός και λήψη αποφάσεων για εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού 


Η αναγνώριση των  λαθών, των αστοχιών και των παραλείψεων της Δημοτικής Αρχής, προερχόμενες από την απειρία και συχνά από την απίστευτη πολυνομία και γραφειοκρατία του Ελληνικού Κράτους, αποτελούν την εγγύηση για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της, για την πραγμάτωση των στόχων της.
Θέλω να είστε σίγουροι για ένα και μόνο πράγμα: αυτή η δημοτική αρχή δουλεύει σκληρά. Έχει σχέδιο, έχει ανθρώπους που γνωρίζουν, έχει ανθρώπους με όραμα. Έχει ξεχωριστούς ανθρώπους που αγαπάνε τον τόπο τους, έχουν κέφι, όρεξη, δύναμη και με τα λίγα μέσα που διαθέτουν μπορούν να κάνουν και κάνουν πολλά.
Στο Δήμο Νισύρου επέστεψε η νομιμότητα, η διαφάνεια και η ορθολογική διαχείριση.
Χωρίς τα τρία αυτά στοιχεία δεν θα μπορούσαμε να εξυγιάνουμε τα οικονομικά του Δήμου αλλά και ανταπεξέλθουμε στην υποχρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης.
Απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Δημότες του νησιού μας για την υπομονή και συμπαράσταση  στην προσπάθεια που κάνουμε.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης σε όλους τους συνεργάτες μου και την παράταξη μας την "ΠΕΚΑΝ" που οδηγούν σταθερά και αταλάντευτα στην πιο δύσκολη εποχή για την χώρα τον δήμο μας και τον έχουν θέσει σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.
Μπορεί η λογική και το μέτρο να χάθηκαν από εκείνους που είχαν την τύχη του νησιού στα χέρια τους, μπορεί και εμείς στο ξεκίνημα μας να υιοθετήσαμε συμπεριφορές και αντιλήψεις, που θεωρούσαμε σύγχρονες, που όμως η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να τις αφομοιώσει,
Το παρελθόν όμως, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σημείο αναφοράς και έμπνευσης για το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά διδάγματα, τόσο από  τις επιτυχίες του, όσο και από τα προβλήματα και τις αρνητικές πτυχές του.
Οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά και να αγωνιστούμε με βάση τις αρχές μας και τις σημερινές ανάγκες.
Βάζουμε προτεραιότητες αναπτυξιακές και κοινωνικές για να πάμε μπρός.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Με στρατηγική αντίληψη και αίσθηση της συγκυρίας,  πορευόμαστε.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας τους οποίους έχουμε την πεποίθηση πως με επιμονή και υπομονή θα κατακτήσουμε.

Χριστοφής Ι. Κορωναίος
Δήμαρχος Νισυρίων