"Μήνυμα Δημάρχου και απολογισμός Μαΐου - Ιουνίου 2016."

ΜΑΪΟΣ & ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 – ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑ

Μάιος και Ιούνιος, οι μήνες που μας οδήγησαν στο καλοκαίρι μετά το πρωτομαγιάτικο Πάσχα και τις γιορτές την εβδομάδα μετά το Πάσχα που αποτελούν μοναδικότητα για τη Νίσυρο. Δυό μήνες συνεχούς εργασίας για την πρόοδο της Νισύρου αλλά ταυτόχρονα μήνες συγκρούσεων με συμφέροντα που θέλουν να να οικειοπούνται την δημόσια περιουσία για να αυξήσουν τα κέρδη τους εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Σε κάθε μάχη λαμβάνονται υπόψην οι ισορροπίες  της ομάδας και οι αρμονικές σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας και η συμβολή στην κοινωνία. Το αποτέλεσμα πάντα καθορίζεται από τον μηδενισμό των απωλειών και την σωστή στρατηγική στην επίτευξη των στόχων της μάχης. Η τελική επιτυχία πάντα μετριέται  με βάση το σύνολο των νικών που έχουν κερδηθεί.

Υπάρχει ένα επικοινωνιακό «αξίωμα», σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να κερδηθεί μια πολιτική μάχη, αν δοθεί με όπλα την ειλικρίνεια, την αντικειμενική παρουσίαση της πραγματικότητας και την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με βάση τις πραγματικές δυνατότητες και τη διάθεση για ουσιαστικές συγκρούσεις. Γνωρίζει δόξες κυρίως προεκλογικά, αλλά διατηρεί πάντα την «αξία» του. Είναι κι αυτό ένα από τα πολλά που οφείλει να ανατρέψει η σημερινή Δημοτική αρχή.  Πιστεύω ότι  ζούμε σε μια κοινωνία που όσο ανεπτυγμένες είναι οι ατομικές ικανότητες του καθενός, τόσο αναιμική είναι η συλλογική ευθύνη ως κοινωνία. Τα οποιαδήποτε οράματα που θέτονται προς υλοποίηση υποστηρίζονται και στηρίζονται ενεργά με βάση τα προσωπικά θέλω. Δυστυχώς υπάρχει έλλειψη συλλογικών αξιών και απουσία κοινωνικής οργάνωσης και δεν λαμβάνεται υπόψιν το μέλλον του τόπου και το μέλλον των παιδιών μας. Μέσα σε αυτό το κλίμα καρποφορούν ο λαϊκισμός και ο καιροσκοπισμός, και η παντελής διατρέβλωση της πραγματικότητας από μια μικρή μειοψηφία του περιθωρίου που λειτουργεί σε καφενειακό επίπεδο.  Είναι γνωστό ότι η σύγκρουση ανάμεσα στο ψέμα της μιας γραμμής και την αλήθεια των πολλών γραμμών είναι απείρως συντριπτική υπέρ του ψέματος.
Η αναπαραγωγή του ψέμματος ξεκινά από μια ψευδή είδηση η οποία διογκώνεται, παραμορφώνεται από στόμα σε στόμα και δημμιουργείται μια ψευδή πραγματικότητα επειδή η πλειοψηφία του κόσμου δεν δίνει σημασία ή δεν γνωρίζει την πηγή της είδησης. Πάνω σε αυτή την πραγματικότητα εδράζεται η επικοινωνιακή τακτική των καταστροφέων της πατρίδας προκειμένου να αποδομήσουν το τεράστιο έργο που συντελείται σήμερα στη Νίσυρο από την Δημοτική αρχή. Εφόσον ο μέσος πολίτης έχει συνηθίσει να ενημερώνεται από «τίτλους» και εφόσον ο τίτλος έχει κατακτήσει την αυτονομία του από την είδηση, τίποτα από εκεί και πέρα δεν τους σταματά. Εξάλλου το ψέμα, ειδικότερα το ψέμα της «μιας γραμμής» όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο το καλύτερο: Κανένας δεν μπορεί να πιστέψει ότι ένα μεγάλο ψέμα, που διαδίδεται μέσα από διάφορα φερέφωνα της καταστροφής, δεν είναι ψέμα. Η αποδόμηση ενός μεγάλου (ή ακόμα και μικρού ψέματος) έχει, τώρα πια, μια δυσκολία: Θα πρέπει να ακολουθήσει τους ίδιους ακριβώς δρόμους που ακολουθεί η ψεύτικη είδηση, αλλά αυτό πρακτικά δεν μπορεί να γίνει, γιατί η αποδόμηση του ψέματος δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός τίτλου, αλλά υπόθεση ενός ολόκληρου κειμένου.Η σύγκρουση ανάμεσα στο ψέμα της μιας λέξης και την αλήθεια των πολλών λέξεων και επιχειρημάτων είναι απείρως συντριπτική υπέρ του ψέματος. Είναι λοιπόν η Δημοτική αρχή, με δεμένα τα χέρια και χωρίς καμιά δυνατότητα να απαντήσουμε στα επικοινωνιακά πυρά αδίστακτων ατόμων επειδή κλείστηκαν οι κρουνοί του δημοτικού χρήματος και επειδή θίγονται τα συμφέροντα τους. Το εγχείρημα να χρησιμοποιήσει η Δημοτική αρχή τα ίδια μέσα είναι δύσκολο γιατί οι αναλυτικές απαντήσεις  δεν μπορεί να έχουν την ίδια «ελκυστικότητα» που έχει το ψέμα των λίγων λέξεων. Την αλήθεια πρέπει κάποιος/α να την βιώσει, σε αντίθεση με το «ψέμα», που δεν χρειάζεται κάποιος/α να το βιώσει, γιατί όταν συμβεί αυτό (οπότε και αποδεικνύεται ο ψεύτικος χαρακτήρας του) έχει ήδη εμφανιστεί ένα άλλο εξίσου μεγάλο ψέμα. Η μόνη διέξοδος από το σκότος που δημιουργούν οι διασπορείς ψευδών ειδήσεων είναι η μετατροπή όλου αυτού του κόσμου που είναι δίπλα στην δημοτική αρχή από «καταναλωτές ειδήσεων και πληροφοριών», σε «παραγωγούς ειδήσεων και πληροφοριών».      
Χριστοφής Ι. Κορωναίος                          
 Δήμαρχος Νισυρίων

 

Απολογισμός Μαΐου - Ιουνίου

 • Επίσκεψη του Δημάρχου στην Αθήνα και Ρόδο. Συναντήσεις με Υπουργεία και περιφέρεια για θέματα που αφορούν το Δήμο Νισύρου
 • Αναμόρφωση της Τάβλας του Γυαλού, μορφοποίηση περάσματος στους Χοχλάκους, δενδροφύτευση
 • Καθαρισμός και ασβέστωμα του λιμανιού
 • Επίσκεψη ΜΟΜΑ στη Νίσυρο για καταγραφή έργων των δρόμων από το Παλιόκαστρο προς Σταυρό και από Νικειά προς Αυλάκι
 • Ανακαίνιση νεκροταφείου Πάλων
 • Επισκευή λιμενοβραχίωνα Αυλακιού μετά από τις μεγάλες ζημιές του χειμώνα.
 • Διαμόρφωση παραλιών Αγίου Σάββα, Πάλων, Κουκουμά
 • Καθαρισμός και συντήρηση   Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών
 • Καθαρισμός επαρχιακών δρόμων
 • Επιχωμάτωση δρόμου από Παλιόκαστρο έως ηφαίστειο
 • Καθάρισμα και ασβέστωμα Καρβαίνειου Σχολείου Πάλων
 • Διαπλάτυνση αγροτικού δρόμου που οδηγεί στο μοναστήρι της Παναγίας Κυράς, σε 10 σημεία
 • Συμμετοχή του Δήμου στο 1ο   Συνέδριο Γεω-Ηφαιστειολογίας στα Μέθανα και στην Ετήσια Συνάντηση για την Αειφόρο Διαχείριση Υδάτινων Πόρων στην Αθήνα
 • Επίσκεψη της Ομάδας Αιγαίου στη Νίσυρο με πολλούς γιατρούς
 • Εγκαίνια του νέου σύγχρονου γηπέδου μπάσκετ στην αυλή του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου από δωρεά του Ιδρύματος «Πάνος & Χρυσηίδα – Βοήθεια στα παιδιά»