"Μήνυμα Δημάρχου και απολογισμός Απριλίου 2016."

ΑΠΡΙΛΗΣ 2016 – Ο ΜΗΝΑΣ των ΠΑΘΩΝ και της ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Ο Απρίλης με τα λουλούδια είναι ο μήνας της αναγέννησης και της ανάστασης, είναι ο μήνας της εξόδου των πολιορκημένων και της ελευθερίας. Είναι μήνας που ήταν αφιερωμένος στην Αφροδίτη. Ο μήνας που «ξανοίγεται » ο έρωτας, ο μήνας των λουλουδιών, των ανθισμένων δέντρων, της περισυλλογής, των Παθών, της Ανάστασης και της ομορφιάς. «Απρίλη μου ξανθέ» λέει ο ποιητής… « Έστησε ο έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη …» ένας από τους πιο όμορφους στίχους στους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Διονύσιου Σολωμού, δίνει όλο το νόημα στον Απρίλη.

Ο Απρίλης του 1916 είναι ο μήνας της αθρωπιάς και της ελπίδας. Ο ιστορικός Απρίλης με την επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στη Λέσβο από τον Πάπα Φραγκίσκο τον οποίο υποδέχθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Πάπας έστειλε ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τη χώρα μας, μεσούσης της προσφυγικής κρίσης. Μια ιστορική συνάντηση στην οποία υπογραμμίστηκε ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί ευρωπαϊκή και διεθνή πρόκληση, η οποία απαιτεί ολοκληρωμένη αντιμετώπιση με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Η αλληλεγγύη είναι μια λέξη συνώνυμη με τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό. Η αλληλεγγύη είναι η γνησιότερη μορφή του υπαρκτού Ανθρωπισμού, καθώς αποτελεί την απόδειξη της υλικής, ψυχικής και πνευματικής ενότητας, συνεργασίας και συμπαράστασης μεταξύ των ανθρώπων, πέρα από φυλετικές, θρησκευτικές, οικονομικές, πολιτικές ή άλλες διαφορές.
Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική στάση του ελληνικού λαού, ο οποίος, παρά το βάρος της πολυετούς οικονομικής κρίσης, επιδεικνύει αλληλεγγύη και προσήλωση στις οικουμενικές αξίες.
Η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο όλων των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Ο Απρίλης, ο μήνας της μεγάλης εβδομάδας των παθών, ο μήνας των τελετουργιών της Μεγάλης Εβδομάδας, των Παθών και της Ανάστασης του Χριστού και του Λαζάρου. Η ποίηση αποδίδει κατά τον καλύτερο τρόπο το περιεχόμενό τους:
“Ω γλυκύ μου έαρ, / γλυκύτατόν μου τέκνον, / πού έδυ σου το κάλλος!”
Και: Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν, λαοί / Πάσχα Κυρίου, Πάσχα!”
Τη φετεινή μεγαλοβδομάδα για πρώτη φορά ο Δήμος Νισυρίων μετέδωσε απευθείας, μέσα από την ιστοσελίδα του www.nisyros.gr, τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, τη Λειτουργία της Διακαινισίμου τη Δευτέρα του Πάσχα, τη Λειτουργία για την άφιξη του Αγίου Φωτός την Τετάρτη του Πάσχα και την Ευχή την Παρασκευή του Πάσχα. Οι ανά τον κόσμο συμπατριώτες μας είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν νοερά στη Νίσυρο, να αισθανθούν την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας και οι μεγαλύτεροι να συνδεθούν με συγκίνηση με τις αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων. Tις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 650 άτομα κάθε ημέρα.
Μελανό σημείο, το κόψιμο του καλωδίου της κάμερας μέσα στον Ι.Ν Ποταμίτισσας την Μεγάλη Παρασκευή, και η καθύβριση ιεροψάλτη από τους γνωστούς-άγνωστους κύκλους της οπισθοδρόμησης της κακίας, του μίσους και της ανωμαλίας. Η στάση αυτή της μικρής μειοψηφίας ούτε μας εκπλήτει αλλά ούτε και την παρακολουθούμε ως θεατές. Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες των αχρειοτήτων ενός καλπάζοντος φασισμού που δεν σέβεται ούτε υπολογίζει τίποτα. Το τραγικό γεγονός είναι ότι ακούγονται απόψεις, και μάλιστα μας ζητούν να μην ενοχλούμε τα φίδια για να μην δαγκώνουν τους ανυπεράσπιστους πολίτες. Η δουλειά της αστυνομίας είναι να τσακίζει τα φίδια όπου και αν εμφανίζονται. Η Δημοτική αρχή παρεμβαίνει με κάθε νόμιμο τρόπο για να προστατέψει το κύρος της Νισύρου και όλων των θεσμών.
Χριστοφής Ι. Κορωναίος
Δήμαρχος Νισυρίων

 

Απολογισμός Απριλίου

  • Επίσκεψη του Δημάρχου στην Αθήνα και Ρόδο. Συναντήσεις με Υπουργεία και περιφέρεια για θέματα που αφορούν το Δήμο Νισύρου
  • Ασβέστωμα και γενικός καθαρισμός όλων των οικισμών από το συνεργείο του Δήμου για τη Μεγαλοβδομάδα
  • Ο βιολογικός καθαρισμός της Νισύρου εντάχθηκε στο πρόγραμμα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη συνεδρίαση της 19ης Απριλίου – Θέμα 6ο : Προγραμματική Σύμβαση με Δήμο Νισύρου για την προμήθεια «Εγκατάσταση Βιολογικού Μανδρακίου και Πάλων», 700.000 ευρώ (Συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) – Εισηγητής: Επαρχος Κώ κ. Γεώργιος Χαλκιδιός
  • Συνάντηση του Δημάρχου με την Αναπληρωτή Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά με κύριο θέμα την επαναλειτουργία του τελωνείου στη Νίσυρο.
  • Κατάθεση υπομνήματος στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο σχετικά με την έλευση της ΜΟΜΑ (Μικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης) στη Νίσυρο για την κατασκευή όπου χρειάζεται, και επιδιόρθωση των δρόμων από το Παλιόκαστρο προς Σταυρό και από Νικειά προς Αυλάκι.
  • Το συνεργείο του Δήμου δουλεύει συνεχώς σε όλους τους τομείς