Νίσυρος 24 - 3 - 2017. Δελτίο Τύπου

ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΡΟΔΟ

Στην Αθήνα βρέθηκε ο Δήμαρχος, μετά από το ταξίδι της Αμερικής, όπου είχε διάφορες συναντήσεις για θέματα που αφορούν τον Δήμο Νισύρου. Την Πέμπτη 16 Μαρτίου επισκέφθηκε το Υπουργείο Οικονομικών όπου είχε συνάντηση με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου κ. Πέτη Πέρκα και τον Διευθυντή του Γραφείου της Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Φωθιαδάκη με θέμα την μεταφορά κυριότητας του Ανατολικού τμήματος της νησίδας Γυαλιού στο Δήμο Νισύρου. Επίσης κατατέθηκε στο Υπουργείο η επιστολή του Δημάρχου για την πλήρωση της κενής θέσης στο Τελωνείο Νισύρου.
Την ίδια μέρα είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνο Ρήγα όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον Δήμο Νισύρου.

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου ο Δήμαρχος παραβρέθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.) σε ημερίδα για την έναρξη του προγράμματος (Υποστήριξη των μικρών νησιών).  Η ΕΕΤΑΑ (Υπουργείο Εσωτερικών) και η ΜΟΔ (Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης) διοργάνωσαν συνάντηση ενημέρωσης των δημάρχων των μικρών νησιών για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη υλοποίηση έργων στους δήμους τους, οι οποίοι συχνά δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό για να οργανώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες.
Τις εργασίες άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ενώ ο  πρόεδρος της ΜΟΔ κ. Παναγιώτης Πάντος παρουσίασε τη λειτουργία της «Μονάδας για την Υλοποίηση Έργων σε Δήμους Μικρών Νησιών» , που θα αποτελεί  έναν ισχυρό και ευέλικτο μηχανισμό ο οποίος  θα τρέχει τα έργα σε όλη τη διάρκεια ζωής τους, από τον σχεδιασμό και την ωρίμανση μέχρι τη διασφάλιση της χρηματοδότησής τους, τη δημοπράτηση και την επίβλεψη της κατασκευής τους. Για τον καλύτερο συντονισμό μάλιστα θα υπάρχει συγκεκριμένο στέλεχος της ΜΟΔ που θα συνεργάζεται σταθερά με κάθε δήμο, ώστε να λειτουργεί ως επισπεύδων για όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ. Θόδωρος Γκοτσόπουλος, από την πλευρά του, τόνισε ότι οι δήμοι «δεν επιβαρύνονται με πρόσθετο κόστος ή διοικητικό βάρος, ενώ επίσης διατηρούν την κυριότητα των έργων σε όλη τη διάρκεια της υλοποίησής τους και έχουν πλήρη ενημέρωση για αυτά».
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν  ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Κορκολής και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Δέδες (φορείς του οποίου θα αναλάβουν τη δημοπράτηση των έργων).
Ο Δήμαρχος είχε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σκουρλέτη και του ανέφερε προβλήματα που αντιμετοπίζει ο Δήμος Νισύρου στην λειτουργία του και τον Υφυπουργό κ. Σαντορινιό όπου συζήτησαν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για το υπόμνημα που έχει καταθέσει ο Δήμαρχος Νισύρου στο Υπουργείο.
Την Παρασκευή το βράδυ ο Δήμαρχος παρευρέθηκε προσκεκλημένος σε εκδήλωση της Εταιρείας HOTEL BRAINS που οργανώθηκε στο ξενοδοχείο ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Ο λόγος της παρουσίας του οφείλεται στο γεγονός ότι η Εταιρεία θα αναλάβει την διαχείριση των Ιαματικών Λουτρών με την παράδοση τους.
Την Κυριακή 19 Μαρτίου, το πρωί, ο Δήμαρχος Νισύρου παρευρέθηκε στην Δοξολογία για τα 70 χρόνια της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, στην Μητρόπολη Αθηνών και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη Βουλή.
Την Δευτέρα 20 Μαρτίου ο Δήμαρχος ταξίδεψε στην Ρόδο όπου είχε συναντήσεις με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και υπέγραψε την παραλαβή των Σφαγείων. Επίσης είχε συνάντηση με τον κτηνίατρο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Ηλία Οικονομίδη και κατέθεσε αίτημα για την προσωρινή λειτουργία των Σφαγείων. Εώς τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα φθάσει στη Νίσυρο αντιπροσωπεία της Περιφέρειας και του κτηνίατρου για την έναρξη λειτουργίας του Σφαγείου. Επίσης είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Περιφέρειας και της Εταιρείας ΑΝ.ΔΩ για την εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού στη Νίσυρο. Ο Δήμαρχος είχε επίσης συνάντηση με τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Δωδεκανήσου για θέματα που αφορούν το Δήμο Νισύρου.