Νίσυρος 2 - 3- 2017. Δελτίο Τύπου

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕ ΤΟ 2017 ΩΣ "ΈΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ"

Ο Δήμαρχος της Νισύρου παραβρέθηκε στην πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων για την ανακήρυξη του 2017 ως «Έτους Δωδεκανήσου», προσκεκλημένος από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της βουλής στην οποία προεδρεύει ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Γάκης. Την 1η Μαρτίου 2017, η Βουλή των Ελλήνων ανακήρυξε το 2017 ως "Έτος Δωδεκανήσου", παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Την έναρξη της συνεδρίασης της βουλής έκανε ο πρόεδρος της βουλής κ. Νίκος Βούτσης που έκανε αναφορά στα Δωδεκάνησα και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νίσυρο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση αναφέρθηκε στην Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου όπως και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Μίλησαν επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ βουλευτής Λέσβου κ. Σταύρος Τάσσος, και από το Ποτάμι ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Επίσης μίλησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας  κ. Πάνος Καμμένος ο οποίος κατάγεται από τα Νικειά της Νισύρου, και η ομιλία του ήταν συναισθηματικά φορτισμένη.
Εκτός από τους προέδρους των κομμάτων, μίλησαν και οι βουλευτές Δωδεκανήσων κ.κ. Δημήτρης Γάκης και Δημήτρης Κρεμαστινός.
Παρόντες ήταν επίσης και οι βουλευτές της Δωδεκανήσου, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός (Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής), Ηλίας Καματερός και Μάνος Κόσνσολας.
Παρόντες και ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, o πρώην  Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, οι πρώην βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Γιώργος Νικητιάδης, Αριστοτέλης Παυλίδης, Γιώργος Ι. Κασσάρας, Μίκα Ιατρίδη, Γιάννης Βαλινάκης, Βασίλης Υψηλάντης, και οι Δήμαρχοι των Νησιών της Δωδεκανήσου.
Για την ιστορία, η απελευθέρωση της Δωδεκανήσου έγινε το 1947, και συγκεκριμένα την 31η Μαρτίου 1947  όταν  ο Άγγλος ταξίαρχος Πάρκερ υπέγραψε στη Ρόδο την προσάρτηση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Την διοίκηση της Δωδεκανήσου ανέλαβε ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης. Εκείνη τη μέρα ώρα κατέβηκε η αγγλική σημαία και ανέβηκε  η ελληνική που κυματίζει από τότε.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Δωδεκάνησος απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς και παραδόθηκε στους Συμμάχους στις 8 Μαΐου 1945 με την άφιξη στη Σύμη του διοικητή των γερμανικών δυνάμεων υποστράτηγου Wagner, ο οποίος υπέγραψε πρακτικό παράδοσης της εκεί γερμανικής φρουράς στους αντιπροσώπους των συμμάχων Αγγλίας, Γαλλίας και Ελλάδας. Από ελληνικής πλευράς, υπέγραψε ο διοικητής του Ιερού Λόχου συνταγματάρχης Χ. Τσιγάντες.
Η συνθήκη Ειρήνης των Παρισσίων υπεγράφη στις 10 Φεβρουαρίου 1947 όπου η Ιταλία εκχώρησε στην Ελλάδα την πλήρη κυριαρχία των νησιών της Δωδεκανήσου και τις παρακείμενες νησίδες.