"Νίσυρος 19 - 8 - 2016. Δελτίο τύπου."

ΕΠΙΣΚΕΨΗ TOY ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΟ

Την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016,επισκέφθηκε τη Νίσυρο ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Παναγιώτης Κουρουμπλής, προσκεκλημένος από τον Δήμαρχο Νισύρου κ. Χριστοφή Ι. Κορωναίο. Ο κ. Κουρουμπλής έφτασε τη  Πέμπτη στις 10:30 το πρωί με ελικόπτερο και στις 11:00 παραβρέθηκε στη σύσκεψη στον Δήμο Νισυρίων, όπου έλαβε μέρος ο Δήμαρχος Νισύρου,ο Έπαρχος κ. Γεώργιος Χαλκιδιός, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ κ.Ηλίας Καματερός, μέλη του Δ.Σ και κάτοικοι του νησιού.
Στη σύσκεψη από πλευράς του Δημάρχου κατατέθηκε υπόμνημα στον Υπουργό, το οποίο ανέγνωσε ο Δήμαρχος και τέθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1) Το θέμα ολοκλήρωσης της ένταξης των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών στο Σ.Δ.Ι.Τ
2) Το θέμα της ύδρευσης του νησιού και την ανάγκη χρηματοδότησης για την εγκατάσταση νέου σύγχρονου συστήματος αφαλάτωσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
3) Το θέμα του λιμανιού του νησιού. Η Νίσυρος στερείται λιμανιού και αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας η κατασκευή λιμανιού στο νησί.
4) Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ανατολικής πλευράς του Γυαλιού. Το κομμάτι αυτό του Γυαλιού ανήκει στο δημόσιο και ο Δήμος Νισύρου ζητά να επανενταχθεί στην ιδιοκτησία του.
5) Ο Δήμαρχος έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας που μαστίζει τη Δημόσια Διοίκηση και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη των μικρών νησιών.
Ο Υπουργός από μεριάς του υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει το θέμα της ένταξης των Λουτρών στην Σ.Δ.Ι.Τ και θα επικοινωνήσει με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ.Σταθάκη , με τον οποίο θα έχει συνάντηση ο Δήμαρχος τέλος του μήνα.
Για το θέμα της ύδρευσης , ο Υπουργός είπε ότι θα εξετάσει την περίπτωση χρηματοδότησης του έργου, το οποίο φτάνει τις 600.000 €, για την εγκατάσταση σύγχρονου μηχανήματος αφαλάτωσης.
Για το θέμα του λιμανιού ο Υπουργός είπε ότι θα καλέσει σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας με σκοπό να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την κατασκευή λιμανιού.
Για το θέμα του Γυαλιού υποσχέθηκε ότι θα το εξετάσει ειδικά και θα ενεργήσει υπέρ του Δήμου Νισυρίων.
Ταυτόχρονα, ο κ.Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι με εντολή του Πρωθυπουργού κ.Αλέξη Τσίπρα, όλοι οι Υπουργοί ασχολούνται με το θέμα της νησιωτικής πολιτικής, το οποίο θα εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από ένα μικρό νησί. Ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Υπουργό, οι εξαγγελίες αυτές να γίνουν από τη Νίσυρο και έκανε γνωστό ότι έχει προσκαλέσει προσωπικά τον Πρωθυπουργό.
Στη σύσκεψη, ο Έπαρχος κ.Χαλκιδιός αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που έχει με τον Δήμο Νισυρίων και τις προσπάθειες που καταβάλει για να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν το νησί.
Ο Βουλευτής κ.Καματερός αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για τη νησιωτική πολιτική και δήλωσε ότι η νησιωτικότητα θεωρείται από την κυβέρνηση ως προτεραιότητα.
Μετά τη σύσκεψη, ο Δήμαρχος και μέλη του Δ.Σ παρέθεσαν γεύμα στον Υπουργό στον οικισμό των Πάλων. Αργά το απόγευμα ο Υπουργός με συνοδεία του Δημάρχου, παρακολούθησαν τη συναυλία στον κρατήρα του ηφαιστείου «634 λεπτά μέσα στο ηφαίστειο». Ο Υπουργός διανυκτέρευσε στον οικισμό των Νικειών και αναχώρησε για την Μυτιλήνη την Παρασκευή το πρωί στις 09:00.
Ο Δήμος Νισυρίων εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Υπουργό για την επίσκεψή του και για τον ζήλο που έδειξε για να βοηθήσει την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν το νησί.