Μήνυμα Δημάρχου και απολογισμός Δεκεμβρίου2017.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017 – Η ΝΙΣΥΡΟΣ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ    

Ο Δεκέμβριος, είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του ηλιακού μας έτους, αλλά ο δέκατος μήνας, όπως το λέει και το όνομά του (Δεκέμβριος από το λατινικό Decem = Δέκα). Ο Δεκέβρης είναι ο μήνας με τις πολλές γιορτές. Στις 5 Δεκεμβρίου γιορτάζεται ο Άγιος Σάββας. Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζεται ο Άγιος Νικόλαος που προστατεύει τους ναυτικούς, ο αντικαταστάτης  του Ποσειδώνα. Στις 9 Δεκεμβρίου είναι η γιορτή της Αγίας Άννας, στις 12 Δεκεμβρίου γιορτάζεται ο Άγιος Σπυρίδωνας, στις 15 Δεκεμβρίου είναι του Αγίου Ελευθερίου. Στις 16 Δεκεμβρίου είναι του Αγίου Μόδεστου που θεωρείται προστάτης των ζώων και στις 20 Δεκεμβρίου είναι η γιορτή του Αγίου Ιγνατίου. Στις 25 Δεκεμβρίου γιορτάζονται τα Χριστούγεννα, η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Η γιορτή των γενεθλίων του Χριστού θεσπίστηκε για τις 25 Δεκεμβρίου γύρω στα 335 μ.Χ.

Ο εορτασμός της γέννησης του Χριστού, την 25η Δεκεμβρίου, συμπίπτει με το χειμερινό ηλιοστάσιο, στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Τότε που σταματά η αύξηση της διάρκειας της νύχτας και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση με την αύξηση της διάρκειας της μέρας. Το χειμερινό ηλιοστάσιο κορυφώνει την νάρκωση των ενεργητικών δυνάμεων της Φύσης και σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας για την αφύπνιση τους. Η αύξηση και η μείωση του φωτός είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το κατεξοχήν φαινόμενο που επηρεάζει τη ζωή πάνω στη γη. Αυτός ο συσχετισμός αντιστοιχεί στο επίπεδο του πολιτισμού. Ο ήλιος, τις μέρες αυτές, βρίσκεται στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Από εδώ και πέρα, οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν. Ο ήλιος κατά κάποιο τρόπο ξαναγεννιέται. Εχθρός του ήλιου είναι το σκοτάδι. Εχθρός της προόδου είναι το σκοτεινό ψέμα, είναι το σκότος της απραξίας και της οπισθοδρόμησης. Τα όντα που συμβολίζουν το σκοτάδι ζουν όλο το χρόνο στα έγκατα της γης και είναι εχθροί του ήλιου, οι εχθροί της προόδου και της προκοπής, οι καλικάτζαροι: μαύροι, κουτσοί, ελεεινοί, με κάθε λογής κουσούρια. Όλο το χρόνο η δουλειά τους είναι να πριονίζουν το δέντρο που κρατάει τη γη. Συμβολίζουν τις δυνάμεις της καταστροφής στην κοινωνία μας.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο σφραγίζει την κορύφωση της περιόδου της εσωστρέφειας και πυροδοτεί μια νέα εξωτερίκευση που θα καταλήξει σε μια νέα δημιουργία. Καθώς το φως της μέρας αρχίζει και πάλι να επικρατεί του σκοταδιού της νύχτας, προσφέρει την ελπίδα, στην αρχή του κρύου και «σκοτεινού» χειμώνα, ότι σύντομα ο ήλιος θα ζεστάνει και θα φωτίσει και πάλι τους ανθρώπους της γης.

Οι αρχαίοι Έλληνες κατά την χειμερινή τροπή του ήλιου γιόρταζαν την γέννηση του Διονύσου. Ο Διόνυσος αποκαλούταν «σωτήρ» και θείο «βρέφος», το οποίο γεννήθηκε από την παρθένο Σέμελη. Ήταν ο καλός «Ποιμήν», του οποίου οι ιερείς κρατούν την ποιμενική ράβδο, όπως συνέβαινε και με τον Όσιρη. Σε επιγραφή αφιερωμένη στον Διόνυσο αναγράφεται: «Εγώ είμαι που σε προστατεύω και σε οδηγώ, εγώ είμαι το ‘Αλφα και το Ωμέγα».

Ο Χριστός, έδωσε νέο, αναβαθμισμένο περιεχόμενο στον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου μέσω της διδασκαλίας της Αγάπης που οδηγεί στο Φως της Αλήθειας. Το Φώς της Αλήθειας μας οδηγεί στην δημιουργία, τη χαρά, την ειρήνη και την απόλαυση της ζωής. Μας οδηγεί στην κατάργηση των διαχωρισμών μεταξύ των ανθρώπων, στην ίση αντιμετώπιση όλων ανεξάρτητα από την θρησκεία τους, την εθνικότητα τους, το χρώμα τους και τις προσωπικές αντιλήψεις τους.

Η σχετικότητα της επικράτησης του σκότους και του φωτός εναλλάξ, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ένδειξη  ότι η μάχη μεταξύ Φωτός και Σκότους είναι σε εξέλιξη και περιμένει την οριστική λύση. Τη λύση αυτή μπορούμε να τη δώσουμε μόνο εμείς. Τη λύση αυτή θα την δώσουν όλοι οι λαοί του κόσμου για την πλήρη επικράτηση του φωτός στις κοινωνίες μας. Ο λαός της Νισύρου τη λύση την έδωσε με εμφατικό τρόπο πριν τρία χρόνια και είναι αναγκαία η συνεχής στήριξη της απόφασης του.
Χριστοφής Ι. Κορωναίος  

Δήμαρχος Νισυρίων

ΕΡΓΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 • Στόλισμα όλων των οικισμών για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Εορταστικές εκδηλώσεις.
 • Επίσκεψη του Δημάρχου στην Αθήνα. Συναντήσεις με Υπουργεία για θέματα που αφορούν το Δήμο Νισύρου. του διεθνούς Διαγωνισμού για τα Ιαματικά Λουτρά
 • Συνάντηση του Δημάρχου με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ Προκόπη Παυλόπουλο
 • Ο Διεθνής Διαγωνισμός για τα Δημοτικά Λουτρά είναι στον αέρα. Ιστορικό για τη Νίσυρο το 2017
 • Συνάντηση του Δημάρχου με τον ΓΓ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας. Η Νίσυρος εξαιρείται από το σχέδιο νόμου για τα μεταλλεία.
 • Συνάντηση με Υπουργό και Υφυπουργό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και κ. Νεκτάριο Σαντορινιό.
 • Παράσταση στο Δικαστήριο που έχει ο Δήμος για την κυριότητα μέρους της Πλατείας Νικειών την Τετάρτη 13-12-2017 Η δίκη αναβλήθηκε.
 • Μείωση Δημοτικών τελών στους παλαιούς συντελεστές.
 • Ψήφιση προγραμματικής σύμβασης για την τσιμεντόστρωση του δρόμου Παλλιοκάστρου-Ηφαιστείου
 • Νομιμοποίηση κτηρίου παλαιού σφαγείου για χρήση άλλη
 • Συμφωνία για την αγορά διαμερίσματος στην Αθήνα με σκοπό την χρήση του από Νισύριους που ταξιδεύουν στην Αθήνα
 • Προσφορά σε τρόφιμα από την Άλφα Τράπεζα στο κέντρο Αλληλεγγύης του Δήμου μας
 • Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Λιμενικού ταμείου με πολλές επενδύσεις στα λιμάνια της Νισύρου.
 • Επισκευή του Δημοτικού κτηρίου στην περιοχή του λιμανιού