Ο εορτασμός της 77ης¨επετείου του "ΟΧΙ στη Νίσυρο.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί σταθμό στους αγώνες του Ελληνικού λαού για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Ο Ελληνικός λαός παρότι ζούσε υπό το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά σήκωσε το ανάστημα του και αγωνίστηκε για να προασπίσει τα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Με την αντίσταση του στους φασίστες της Ιταλίας και τους ναζιστές του Χίτλερ έδωσε μαθήματα αγωνιστικότητας σε όλο τον κόσμο. Με τις θυσίες και τους αγώνες του ο λαός μας ανέτρεψε τους συσχετισμούς των δυνάμεων και του στρατιωτικού εξοπλισμού και αναδείχθηκε πρωτοπόρος στην συντριβή του φασισμού και του ναζισμού. Με την αντίσταση του Ελληνικού λαού επαληθεύθηκαν τα λόγια του Μακρυγιάννη: «Η τύχη, μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θηρία πολεμούνε να μας φάνε και δεν μπορούν. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν. Κι όταν κάνουν αυτή την απόφαση, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδίζουν. Η θέση όπου είμαστε σήμερα είναι τοιαύτη. Και θα δούμε την τύχη μας οι αδύνατοι με τους δυνατούς».

Η Νίσυρος τιμά την 77η επέτειο του ΌXI του ελληνικού λαού, τιμά όλους τους αγωνιστές για την ελευθερία της πατρίδας, τιμά όλους τους Νισύριους αγωνιστές του Συντάγματος Εθελοντών Δωδεκανησίων στο Αλβανικό μέτωπο και των αγωνιστών στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Σήμερα η πατρίδα μας μετά από τα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης και της επιτροπείας προχωρεί με σταθερά βήματα προς την ανάπτυξη και την ομαλότητα.

Έχουμε χρέος να  διατηρήσουμε ως φάρο φωτεινό για το μέλλον της πατρίδας μας το μεγάλο ΟΧΙ και να μην ξεχνάμε τα δεινά που επέφερε στην πατρίδα μας ο φασισμός, που τα τελευταία χρόνια ξαναχτυπά και πάλι την πόρτα της Ελλάδας και πολλών Ευρωπαϊκών κρατών.

Η Νίσυρος τίμησε την επέτειο του ΌΧΙ με δοξολογία στον ιερό ναό της Παναγίας Ποταμίτισσας χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ και στη συνέχεια με κατάθεση στεφάνων και παρέλαση στην πλατεία Ηρώων. Ο ηλιόλουστος καιρός έδωσε τη δυνατότητα σε πλήθος κόσμου να πλημμυρίσει τους δρόμους και την Πλατεία Ηρώων του Μανδρακίου. Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρευρέθησαν ο Δήμαρχος κ. Χριστοφής Κορωναίος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Καματερός, ο έπαρχος Κώ-Νισύρου κ. Γιώργος Χαλκιδιός, ο Αντιδήμαρχος κ. Ιάκωβος Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Ανδριώτης, μέλη του Δ.Σ., οι ιερείς του νησιού, ο Ταγματάρχης κ. Βορρές Αναστάσιος, ο Λιμενοσταθμάρχης κ. Σαραντόπουλος Λάμπρος, και ο Διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού, κ. Κωστέλλος Χρήστος.